Mobilitat de Futur

El diumenge 22 es va celebrar l’últim acte emmarcat en el projecte d’Horitzó Ecosocial. Aquest va ser sobre Mobilitat i Futur, i es va celebrar al Parc Central de Santa Perpètua de Mogoda. Durant l’acte, Joves Ecosocialistes va comptar amb les intervencions i participació del Josep M. Olivé, membre de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, la Gemma Simón, Doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat de Barcelona, el Francesc Magrinyà, Professor de l’Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Sergi Hernández, Regidor de la ciutat de Desenvolupament Local, Habitatge i Canvi Climàtic i Transició Energètica i la Isabel Garcia Ripoll, Alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda.

En un primer moment els participants van fer una excursió per diverses zones de la ciutat destacables en l’àmbit de sostenibilitat – com les instal·lacions de Desenvolupament Local – per tal de conèixer experiències i projectes municipals que generen ocupació digna, benestar i son sostenibles per al territori.

Seguidament, es va gaudir del debat de la taula rodona de Mobilitat. En aquest espai es va imaginar de forma col·lectiva com ha de ser el sistema de mobilitat de futur per a Catalunya. Es va destacar aquí que un aspecte clau per a la Transició Ecològica és que aquesta estigui basada en modes de transport descarbonitzats, eficients i que fomentin l’equitat social. 

“El transport públic garanteix el transport universal tant en àmbit local com a territorial. Per això s’ha de millorar el transport públic en totes les escales.”

Per tal d’aconseguir erigir aquest model és fonamental que el ferrocarril sigui clau, fomentant decididament la intermodalitat amb altres mitjans de transport, especialment la bicicleta, i altres modalitats de transport públic.

“El fet de tenir la ciutat ocupada pel vehicle fa que la bicicleta permeti la mobilitat activa i així millorar la salut pròpia física i mental i la dels que tenim al nostre voltant.”

També cal tenir en consideració les noves tendències del sector per tal de conèixer com està previst el sistema de mobilitat en un futur. Amb tot això, es va intentar respondre a dubtes estructurals com quin paper ha de tenir la xarxa de Rodalies en el sistema de transport públic i com hauria de ser idealment en un futur, com millorar aquesta xarxa fora de la primera corona metropolitana o com ordenar els vehicles de mobilitat personal a les grans ciutats i l’auge en la gestió de la distribució urbana de mercaderies. 

“El cotxe elèctric no arribarà a tothom. Amb la tecnologia d’avui uns pocs rics tindran cotxes elèctrics. La mobilitat en zones denses ha de ser en transport públic.”

Finalment també va intervenir l’alcaldessa de la ciutat, la Isabel Garcia Ripoll, per tal de destacar els elements de transformació de la mobilitat que s’estan encetant en aquest àmbit, i va agraïr a les participants la sessió.