Retallades en memòria històrica, retallades en democràcia

L’organització juvenil Joves d’Esquerra Verda mostra el seu rebuig als Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2013 que presenten unes retallades alarmants a tots els nivells. A banda de les ja criticades retallades en polítiques d’igualtat i d’inserció laboral, per posar dos exemples, destaca la supressió total dels pressupostos destinats a la llei de Memòria Històrica aprovada al 2007 pel govern de Zapatero. Aquesta llei pretén establir mesures a favor de les persones que van patir violència i persecució durant la Guerra Civil i la Dictadura franquista. Tot i que, al entendre de Joves d’Esquerra Verda aquesta era insuficient, ja que quedava limitada l’apertura de fosses comunes i l’anul·lació dels judicis sumaríssims fets durant la dictadura, es tractava d’un primer pas. Segons la responsable de cultura i memòria històrica de JEV, Júlia Mas, “el Partit Popular, partit polític hereu directe del franquisme s’hi va oposar al·legant l’obertura de velles ferides i que amb la Transició i la llei de punt final s’havia acordat no remoure el passat”. L’organització juvenil recorda que “els pressupostos del 2012 ja van reduir un 60% les ajudes a aquesta llei i van suprimir l’oficina de Víctimes de la Guerra Civil i de la Dictadura, la qual s’encarregava de coordinar l’exhumació dels desapareguts”. Per a Joves d’esquerra Verda, com a hereus directes de les JSU i defensors de la II República, “aquesta retallada suposa un clar intent de desmemòria col·lectiva per tal d’oblidar totes aquelles persones que van donar la vida per la democràcia i que van ser assassinades pel simple fet de pensar diferent i lluitar per una societat més justa i cohesionada”. Júlia Mas també va afegir que “a ningú se li escapa que la supressió del pressupost destinat a la llei de Memòria Històrica es fa per motius ideològics i no econòmics com al·lega el Partit Popular, qui està aprofitant la crisi econòmica per dur a terme totes aquelles massacres a la justícia i a la memòria que tant els incomoden”. “Com a joventut política d’esquerres, ens indigna profundament aquesta retallada ja que un sistema just i democràtic mai pot ser complet mentre hi hagin 88.000 persones enterrades a les carreteres que l’únic “delicte” que van cometre va ser defensar la democràcia i la llibertat”, conclou Mas.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *