JEV condemna el judici als presos polítics sahrauís

El passat diumenge 17 de febrer un tribunal militar marroquí condemnava a 22 dels 24 presos polítics sahrauís detinguts en el desmantellament del campament Gdeim Izik. Aquest campament alçat l’octubre de 2010 a 16km de El Aaiún, capital del Sàhara Occidental, i format per més de 20.000 sahrauís que reivindicaven drets socials i econòmics així com el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, va ser assaltat per la gendermaria marroquina el 8 de novembre. Amb l’ús de canyons d’aigua, gasos lacrimògens, dispars de pilotes de goma i porres van desmentallar el campament format per famílies senceres i considerat preludi de la Primavera àrab. En el desmantellament es van detenir 24 activistes sahrauís; qui, després de dos anys de presó preventiva (tot i que la llei marroquí estableix un màxim de 12 mesos), han estat brutalment condemnats: nou cadenes perpetues, 30 anys de presó per a quatre sahrauís, 25 per set i 20 anys per tres d’ells (dos han quedat en llibertat per compliment de pena). En primer lloc, el procés és nul de ple dret en tant que el tribunal militar encarregat de jutjar delictes civils és un tribunal extraterritorial, ja que, segons les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides, el Sàhara Occidental (lloc on es van desenvolupar els esdeveniments) és un territori no autònom ocupat militarment i il·legal pel Marroc (“país ocupant”) i per tant contrari el dret internacional. El tribunal és del tot incompetent de jutjar-los ja que el territori resta fora de la seva sobirania, competència i jurisdicció. Més enllà d’aquesta qüestió, els observadors internacionals que han presenciat el judici (recordem que la premsa internacional no va poder cobrir els fets del campament Gdeim Izik ja que el Marroc els va denegar l’entrada) constaten que les proves presentades per l’acusació són poc sòlides. A més, la defensa denuncia que totes les declaracions prèvies dels acusats van ser obtingudes sota tortura (pràctica habitual en el tractament dels presos sahrauís). Així doncs, aquest judici ha estat un judici purament polític en contra la resistència sahrauí. Per tots aquest motius Joves d’Esquerra Verda condemna tant el procés com les condemnes efectuades per aquest tribunal il·legítim i exigeix tant a l’Estat Espanyol (encara potència administradora del Sàhara Occidental) com a la Comunitat Internacional que actuï davant aquesta flagrant violació de drets humans i de la legalitat internacional.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *