JEV denuncia que l’accés universal a la universitat està en perill

L’elevat cost de les matrícules universitàries, que el curs passat va augmentar fins a un 67%, està provocant que molts alumnes de les Universitats Públiques catalanes es vegin obligats a abandonar la carrera com a conseqüència de no poder assumir el preu que suposen els seus estudis. A Catalunya hi ha més de 3.000 estudiants que deuen diners a les Universitats, el que suposa un 1,5% del total de les prop de 200.000 universitàries que hi ha. Traduït en euros, la mal anomenada “morositat estudiantil” arriba als 3 milions, segons dades facilitades pels campus públics. El problema és que molts nois i noies s’han vist forçats a abandonar la carrera en veure que no se’ls havia concedit la beca, però en anul·lar la matrícula aquells diners que no s’han pagat es converteixen en un deute per als i les alumnes (exceptuant-ne la Universitat Rovira i Virgili). En aquest sentit, Joves d’Esquerra Verda ens oposem, com ja ho hem fet moltes altres vegades, a l’augment del cost de les matrícules i les taxes perquè suposa que moltes famílies siguin incapaces d’assumir el cost per cursar una carrera. En la mateixa línia, denunciem l’enduriment dels requisits per accedir a les beques, ja que redueix molt les possibilitats d’obtenir-ne una, tot i que econòmicament la família no es pugui permetre pagar la totalitat dels estudis. Per tot plegat, cal un canvi radical en la fiscalitat perquè sigui progressiva, i un augment del percentatge del PIB destinat a educació.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *