Posicionament de JEV en relació amb el projecte d’outlet a Viladecans

Durant les darreres setmanes, han aparegut diverses informacions als mitjans de comunicació en relació amb la construcció d’un gran outlet al terme municipal de Viladecans, al Baix Llobregat, consistent en un centre comercial de 2,5 hectàrees i més de 150 botigues(1). Joves d’Esquerra Verda (JEV) volem mostrar la nostra oposició al projecte, ja que considerem que és contrari al model d’economia productiva real i equilibrada i de comerç de proximitat que necessitem, basat en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i suposa aprofundir en un model basat en l’especulació i la concentració de la riquesa en mans d’uns pocs. Un projecte d’aquestes característiques és un atac frontal al petit comerç de proximitat, molt afectat ja per la davallada de consum produïda per la disminució de capacitat adquisitiva de les famílies en el context de crisi i polítiques neoliberals actual. El model de grans superfícies entra en contradicció i posa en perill el model de comerç de proximitat, un model més sostenible ambientalment i que no concentra la riquesa en uns pocs. Un centre comercial d’aquesta magnitud posaria en greus dificultats molts petits comerços, especialment de les poblacions properes. De fet, la mateixa Confederació de Comerç de Catalunya s’hi ha mostrat contrària i les associacions de petits comerciants de diversos municipis del Baix Llobregat s’han unit recentment per fer-hi front(2). També denunciem la manca d’informació i participació de la ciutadania en relació amb el projecte i una forta campanya a través dels mitjans de comunicació per tal de convèncer la població de les suposades bondats del projecte. S’està utilitzant de forma interessada el greu problema de l’atur i la desesperació de les persones aturades. Així, s’anuncia la creació de 1.000 llocs de treball, però en cap cas no s’explica la segura destrucció de centenars de llocs de treball al petit comerç. Un altre argument que fa oposar-nos al projecte és el fet que, tal com publiquen els mitjans de comunicació, el Govern de la Generalitat té prevista una inversió de més de 30 milions d’euros de diners públics. Especialment en temps en què aquest mateix Govern està executant unes retallades brutals als serveis públics, és profundament qüestionable l’ús d’aquests recursos per a un projecte dissenyat per generar beneficis privats i amb més que dubtosos beneficis per a la majoria de població. Finalment, també ens oposem al projecte des de la perspectiva mediambiental. Tal com denuncia Delta Viu (anteriorment Aturem Eurovegas), que des de l’inici ha mostrat la seva oposició a l’outlet(3), el projecte es vol dur a terme en terrenys que formen part del Delta del Llobregat i que van ser expropiats l’any 1991 a la pagesia de la zona. En aquest sentit, des de JEV reafirmem la nostra aposta per la revitalització agrícola del Delta des de la perspectiva d’avançar cap a la sobirania alimentària, la generació de llocs de treball i la protecció del territori. Per altra banda, des de la perspectiva ambiental és també fortament qüestionable el model de gran superfície comercial en contraposició al model de comerç de proximitat, ja que el primer té mobilitat associada obligada (en gran part privada) generant, així, una major despesa energètica i emissió de gasos d’efecte hivernacle. Per tot això, des de JEV: -Mostrem la nostra oposició al projecte d’outlet a Viladecans, amb els arguments esmentats anteriorment. -Reclamem al Govern de la Generalitat i als possibles ajuntaments implicats que desestimin definitivament el projecte. Així mateix, exigim que el Govern no destini recursos públics a projectes d’aquestes característiques, sinó que inverteixi en economia productiva i des de la perspectiva de la sostenibilitat social i ambiental. -Denunciem que l’única sortida laboral que dóna el Govern al jovent del Baix Llobregat és la de dependent o dependenta a grans centres comercials; per tant, relegar-lo a llocs de treball precaris i mal remunerats. Exigim una aposta per un territori ric i competent a través d’inversions en indústria i innovació i ocupació de qualitat. -Mostrem novament la nostra aposta pel manteniment i l’ampliació dels valors ambientals i agrícoles del Delta del Llobregat i el Parc Agrari. -Refermem la nostra aposta pel comerç de proximitat, que contribueix al teixit social dels nostres pobles, barris i ciutats, en contraposició al model de grans superfícies comercials. (1) http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/viladecans-acollira-gran-outlet-que-creara-1000-llocs-treball-2364721 (2) http://www.europapress.es/catalunya/noticia-pequenos-comerciantes-baix-llobregat-alian-contra-outlet-viladecans-20130516150737.html (3) http://deltaviu.org/2013/04/18/ndp-el-mega-outlet-de-viladecans-mes-especulacio-i-degradacio-ambiental-i-dubtosos-beneficis-economics/

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.