El Parlament celebra un ple monogràfic sobre joventut

Els dies 24 i 25 de juliol ha tingut lloc al Parlament de Catalunya el Ple monogràfic sobre joventut al Parlament de Catalunya, que havia estat solicitat per tots els grups de la cambra exceptuant el PP. Durant dos dies, els diferents partits han debatut sobre mesures per fer front a la greu situació dels i les joves del país. Des de Joves d’Esquerra Verda hem preparat el Ple juntament amb Alternativa Jove i el grup parlamentari d’ICV-EUiA durant els darrers mesos, reunint-se amb entitats juvenils diverses, com ara Acció Jove, Associació d’Estudiants Progressistes, Associació de Joves Estudiants de Catalunya, Esplais Catalans, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya o el Consell de la Joventut de Barcelona, per tal de fer d’altaveu de les diferents propostes que la mateixa gent jove creia que s’havien d’abordar des del Parlament. “En un moment on la situació és d’emergència nacional pel que fa a la gent jove, tal i com diu el CNJC, és de vital importància que el Parlament de Catalunya busqui solucions i destini recursos a garantir els drets dels i les joves en matèria d’ocupació, educació, habitatge, salut, oci i participació” han declarat Pau Planelles i Anna Rovira, coordinació Nacional de Joves d’Esquerra Verda. Dolors Camats, en la seva intervenció al ple, ha criticat el Govern de la Generalitat el “no manteniment de cap dels instruments que existia: ni apliquen el Pla de Joventut, ni despleguen llei de polítiques juvenils, ni l’acord de mesures d’ocupació juvenil que tant alta valoració tenia els agents socials implicats, ni una sola iniciativa que no sigui augmentar taxes, criminalitzar la protesta, reduir llocs de treball en la funció pública o en sectors amb alta ocupació juvenil com el sector del lleure”. ICV-EUiA havia redactat 11 propostes de resolució segons els diferents eixos de l’emancipació juvenil, amb més d’un centenar propostes per garantir els drets de la gent jove en matèria d’habitatge, treball, educació, salut, participació. Planelles i Rovira han valorat molt positivament l’aprovació d’algunes d’elles, com ara la reproducció assistida per a dones solteres i lesbianes, així com la d’avançar cap al vot als 16 anys i la d’aplicar la garantia juvenil a Catalunya aportant els recursos propis necessaris des Catalunya per a poder-la fer realitat. De totes maneres, tant Rovira com Planelles, han destacat que cal disposar de recursos i dotació pressupostària per poder aplicar les mesures aprovades al Parlament de Catalunya aquests dos dies i lamenten la negativa de CiU i ERC de voler-ho exigir al Govern des del Parlament. “Lamentem també que no s’hagin aprovat altres mesures que proposàvem i que considerem molt importants per combatre l’atur com la derrogació de la reforma laboral” ha anunciat Planelles, qui ha remarcat que la proposta ha estat rebutjada pels vots de CiU i PP. “També és una mala notícia que CIU i ERC hagin rebutjat derrogar les taxes universitàries i a la Formació Professional o que hagin rebutjat blindar l’entrada de fórmules precaritzadores de la gent jove com els minijobs a Catalunya”, ha afegit Rovira.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *