JEV de les Comarques Gironines denuncia la precarietat a l’hosteleria

El sector de l’hosteleria és el majoritari on les i els joves de les Comarques Gironines treballen i fan la temporada d’estiu, que troben en el turisme una font de recursos per poder-se costejar els estudis o passar l’hivern, i on els empresaris troben una mà d’obra més econòmica i disposada a treballar amb condicions extremes. Joves d’Esquerra Verda denuncia que s’han estès pràctiques contractuals fora de la llei i que qualifiquen d'”atemptat a la dignitat”, en paraules de la coordinadora de JEV de Blanes, Jèssica Terrón. A més a més, ha afirmat que “mentre augmenten d’un 15% les pernoctacions als establiments turístics de Girona, les contractacions només han augmentat un 5%, fet que suposa més feina pels treballadors, que acaben fent jornades laborals que superen les 40h en la gran majoria de casos, i que arriben a les 70h setmanals”. En aquest sentit, el fet que s’estiguin fent jornades laborals el doble del permès legalment, fa que no es puguin crear més llocs de treball. “Hi ha joves fent la feina que en condicions legals haurien de fer dos treballadors i treballadores”, ha continuat Víctor Catalan, coordinador de JEV de les Comarques Gironines, “hem comprovat molts casos de joves fent 10 i 12 hores diàries sense cap dia de festa en tot l’estiu per entre 900 i 1300€/mes, i a sobre, amb contractes que diuen fer mitja jornada per estalviar-se els empresaris part de la cotització”. Durant la roda de premsa, també s’ha citat el cas de la noia que va provocar l’inici d’un boicot al denunciar les condicions laborals i d’higiene a què estaven sotmesos en un bar de Girona. “Es un exemple que per desgràcia no és aïllat, sinó molt extès”. També ho relacionen amb l’augment de les matrícules, explicant que mentre abans les i els joves dedicaven aproximadament un mes de treball per pagar la matrícula, i un altre més per pagar-se diverses despeses, un jove gironí avui ha de dedicar íntegrament els dos mesos de feina per pagar la matrícula, fet que provoca una desesperació per acceptar un lloc de treball malgrat la precarietat d’aquest. Per tot plegat, han acompanyat aquesta denúncia pública de la precarietat amb una acció consistent en penjar pancartes amb el lema “Els i les joves no som esclaus. Condicions laborals dignes JA”.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *