JEV reclama plans de prevenció contra la violència masclista

El passat dilluns 7 d’octubre, l’Alba, una noia de tan sols 14 anys, va ser assassinada per la seva exparella, un noi de 18 anys, a Tàrrega. Un cop més hem de lamentar un altre acte de violència masclista que aquest cop s’ha emportat la vida d’una dona que tot just començava a ser-ho. No ens podem explicar que aquestes desgràcies passin entre el col·lectiu més vulnerable, al qual tothom, totes i tots com a societat, ens hem de responsabilitzar de protegir: la nostra infància. Des de Dones Joves i Joves d’Esquerra Verda condemnem rotundament aquest assassinat i volem traslladar el nostre més sentit condol a la família, les amistats i l’entorn de l’Alba. Desgraciadament, cada any coneixem nous casos de dones que han estat assassinades, que han estat privades de les seves llibertats i dels seus drets, que han estat maltractades i vexades per homes que volien destruir la seva dignitat i creien que tenien dret a decidir sobre les seves vides. A més, dades recents demostren que el masclisme i la violència contra les dones segueixen profundament arrelats a la societat i s’estan començant a reproduir entre les persones d’edats més joves de manera molt alarmant. Les crisis afecten sempre els col·lectius més vulnerables, i en especial les polítiques de retallades també tenen un impacte major sobre les dones. A més, les partides destinades a polítiques d’igualtat són les primeres a disminuir, com si la igualtat fos un luxe que en temps de crisi no ens podem permetre. Una de les primeres mesures que va prendre el Govern d’Artur Mas fou eliminar el Programa contra la violència de gènere, reduint els recursos per a l’atenció a aquestes dones, tot i saber que amb la crisi augmenten els comportaments violents i disminueixen les possibilitats econòmiques de les dones per escapar-ne. Lluny de solucionar el problema i d’educar les generacions més joves per viure en igualtat, rebutjar el masclisme i lliurar-se de violències, la joventut comença a reproduir-les cada vegada amb més intensitat. Segons un informe de la fundació ANAR, l’any 2012 el nombre de menors d’edat que s’hi van posar en contacte per denunciar una situació de violència va augmentar un 17%. Un 13% de nois joves reconeixen haver maltractat, un 12% de les joves han estat víctimes de violència masclista, i potser el que és encara més greu, un 67% de les adolescents no són conscients d’haver estat maltractades. Davant d’aquestes dades, considerem que és d’una negligència flagrant que a la majoria dels centres educatius no hi hagi plans d’orientació i prevenció sobre la violència masclista. Des de Dones Joves i Joves d’Esquerra Verda ens comprometem a treballar activament per revertir aquesta situació. Creiem que la lluita contra el masclisme, la superació del patriarcat i l’eliminació de qualsevol violència contra les dones hauria de ser prioritària per a la societat, i en particular, pels governs com a principals responsables. Per construir una societat lliure de masclisme i violència cal, sobretot, començar a treballar amb les persones més joves, educant en igualtat i invertint en la prevenció de la violència. L’Alba tristament no tornarà. Però no ens podem permetre com a societat seguir perpetuant aquest crim flagrant, i hem de posar tots els nostres recursos i les eines per evitar que l’assassinat de cap més dona es torni a produir.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *