JEV se suma al Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència vers les Dones

Ahir 25 de novembre de 2013 i com cada any, Joves d’Esquerra Verda va participar de les nombroses mobilitzacions que es van dur a terme arreu del territori per denunciar la situació de violència que viuen encara avui en dia moltes dones. A Barcelona i sota el lema “Juntes i lliures desmuntem la cultura de la por”, l’organització juvenil es va sumar a la manifestació unitària que va ser un gran èxit i va mobilitzar centenars de persones per reivindicar el dret de les dones a viure en un món lliure de violència. Aquest any, l’organització juvenil ha volgut centrar la seva campanya en la violència que s’exerceix a través de les xarxes. Segons diversos estudis recents, entre els i les joves es produeixen rols que es creien superats, com ara el caràcter dominant del noi i el sotmetiment de la noia. Aquests comportaments poden portar a determinades actituds violentes i coaccionants. De 2011 a 2012, la violència masclista en adolescents va augmentar un 30%, segons la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat. En xifres absolutes, les denúncies per violència de gènere van augmentar de 473 a 632. La responsable de Gènere i Dones Joves, Judit Terés, ha comentat que “és un fet molt greu que en aquesta franja poblacional existeixin comportaments sexistes que passen desapercebuts, sent considerats normals, com ara el control sobre la parella; concretament, el control del noi envers de la noia”. La coordinadora nacional, Anna Rovira, ha afegit que “aquesta és una actitud que es veu facilitada amb les noves tecnologies i plataformes virtuals, com Facebook, Tuenti, Twitter o Whatsapp. Una mala paraula, una mala mirada, un “on et trobes”, un “envia’m localització” són una mostra del control que pot desembocar en una situació de violència”. Des de JEV volem denunciar que la idea de l’amor romàntic i la possessió estan portant la joventut a acceptar aquests rols i a conviure amb l’assetjament constant per part de la publicitat, la música, la televisió o el cine, que no fan més que agreujar la situació, potencien els rols desiguals entre homes i dones i, encara més greu, promouen la idea de la dona com quelcom que es pot adquirir i remodelar per arribar a encabir-se en el patró de desig heteronormatiu.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *