JEV-Sabadell inicia el I cicle de cinefòrums amb el documental “Projecte Ulisses”

JEV-Sabadell va projectar divendres el documental “Projeto Ulisses”, dirigit per la portuguesa Sílvia Camarinha. A l’acte van intervenir Ernest Urtasun, cap de llista d’ICV al Parlament Europeu, i Delfina Rossi, candidata de JEV, amb l’objectiu de debatre i reflexionar sobre la sortida de les múltiples crisis que patim: econòmica, democràtica, social i mediambiental. El documental, que compta amb la participació de moviments socials i iniciatives emprenedores des del cooperativisme i les xarxes solidàries, representants dels diferents partits de la família verda europea i diversos acadèmics com YanisVaroufakis o StuartHolland, cocreadors de la “proposició modesta”, presenta una proposta innovadora per recuperar el projecte europeu de mans de països del sud (els anomenats països PIGS, porcs en anglès, és a dir Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya), amb un canvi de rumb contrari a les actuals polítiques d’austericidi i retallades de la Troika. Al llarg del debat posterior, Urtasun va recordar que “aquesta crisi no és una crisi de competitivitat sinó d’endeutament”, afegint una important perspectiva sobre els seus orígens, que “s’emmarquen als anys 80 amb l’estratègia de desmantellament del pacte social i les estructures de benestar”. “Patim una ofensiva capitalista on s’aprofita per precaritzar a la classe treballadora en una competició de sous a la baixa entre països europeus. Estem davant una lluita entre les classes populars front una oligarquia europea”. Per la seva part, Rossi va apuntar una crítica, compartida entre els i les assistents, vers el documental: és només possibilista. Més enllà de la reforma dels sistema financer actual “cal dur a terme una renegociació del deute i establir un sistema fiscal europeu, així com reformar l’estructura de redistribució de la riquesa en profunditat. Necessitem una Europa social”. Aquesta activitat és el tret de sortida del primer cicle de cinefòrums de JEV-Sabadell, que pretén ser un espai obert de reflexió i de confluència amb la ciutat i els moviments socials. El documental va comptar amb prop de 30 assistents, que després es van sumar amb JEV a la manifestació en suport a la plantilla de Panrico en vaga indefinida, que porta més de 100 dies resistint i on hi ha en joc una reducció del 50% dels llocs de treball i una retallada de sous de l’ordre del 30%.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.