JEV lamenta la mort del lluitador antifeixista Sebastià Piera

Joves d’Esquerra Verda vol traslladar el condol a la família i les amistats del lluitador antifeixista Sebastià Piera, que ha mort aquest cap de setmana a la ciutat on residia, Ajaccio, a Còrsega.”No va ser només un lluitador, va ser un lluitador heroic contra el franquisme i contra el feixisme”, han destacat les coordinacions nacionals de JEV, Pau Planelles i Anna Rovira, i d’ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, qui han posat en valor el caràcter universal de la lluita de Piera combatent contra Franco però també contra Hitler. “Era una persona oberta, que des de la militància al PSUC va entendre les reivindicacions socials lligades a les nacionals i va entendre la complexitat del moment”, han dit recordant que, una vegada tornat de l’exili i des del si del PSUC, “va ser capaç de criticar tot allò que calia criticar” com la invasió a Txecoslovàquia. “Era un home contemporani que entenia la complexitat del món”, ha insistit Herrera, amb qui últimament va compartir reflexions sobre els moviments socials. “Per a nosaltres, mor un dels màxims referents de l’antifranquisme i l’antifeixisme dels quals s’entén la cultura democràtica del PSUC”, han lamentat Rovira, Planelles, Camats i Herrera. De la mateixa manera, han assegurat que “la vida d’en Sebastià serveix d’exemple d’una generació de militants idealistes del comunisme que, trobant-se en un tràngol històric, van saber actuar amb heroïcitat”. “Cal posar en valor el compromís i la lluita de Sebastià Piera per una societat més justa i igualitària i per una causa que ignorava les divisions per fronteres, cultures i llengües”. “és reflex d’un internacionalisme i d’una solidaritat que enfortia lligams entre treballadors i treballadores d’aquí i de fora”, han remarcat. “Gràcies a la lloable acció d’homes i dones com el Sebastià avui podem mirar cap enrere i mostrar-nos agraïts i orgullosos de la nostra tradició política i del que va representar el PSUC”, han conclòs. Pau Planelles i Anna Rovira han refermat el compromís de les generacions més joves amb la recuperació de la memòria històrica en honor als herois anònims i les heroïnes anònimes que ens han permès néixer i créixer en democràcia. Piera neix l’any 1917 a la comarca de la Noguera, a Santa Maria de Meià. L’any 1936 marxa a lluitar a Madrid a la Guerra Civil amb el regiment Engels del PSUC. Després de la Guerra Civil s’exilia a França i el tanquen al camp de concentració de Sant Cebrià, on, posteriorment, dos funcionaris de la Unió Soviètica li proposen marxar. Piera va lluitar contra Hitler a la Segona Guerra Mundial amb la Unió Soviètica en ingressar a l’exèrcit rus l’any 1941. El 1947 Piera torna a Catalunya per ajudar en la lluita contra el franquisme, on és detingut juntament amb Puig Pidemunt. El juliol del 1949 surt de la presó i fuig cap a França, començant així el seu segon exili, on és deportat cap a Ajaccio, Còrsega, on ha viscut fins a la mort.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *