JEV-Blanes organitza la I Jornada de Neteja dels Búnquers de la Guerra Civil

Després que el passat Ple del mes de febrer aprovés catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, Joves d’Esquerra verda i Alternativa Jove, van presentar un projecte per a recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes, i per aquest motiu, van organitzar una jornada de treball per tal de dur a terme les tasques de recuperació. Durant tot el dia, els més de 90 inscrits i inscrites a les jornades van treballar prop de 7 hores per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, treure els creixements vegetals que hi ha hagut a l’interior, així com desenterrar l’accés a un búnquer situat en un penya-segat, i la recuperació de la trinxera existent, que ja són visitables. Els búnquers de la Sardana són un conjunt nius de metralladora, alguns d’ells connectats sota el bosc per més de 50 metres de galeries excavades a la roca que els enllacen, i que es construïren davant el temor d’un bombardeig o entrada per mar de l’exèrcit franquista a la Costa Brava i del Maresme, i actualment es trobaven inaccessibles per l’acumulació de deixalles, brutícia al seu interior i les diverses capes de sorra que s’havien anat dipositant. Tanmateix, són molt desconeguts per la ciutadania blanenca. Al migdia, una paellada popular i un merescut descans van donar pas a la xerrada de Josep Bota, historiador blanenc que va contextualitzar històricament els fets que van succeir a Blanes durant la Guerra Civil, així com molts d’altres elements de protecció i resistència de la població blanenca davant l’exèrcit franquista que avui ja han desaparegut, o que es recuperaven en aquests treballs de voluntariat. Les jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni i la memòria històrica de la vila, així com la preservació del simbolisme que suposen aquestes construccions de resistència contra el franquisme. L’organització ha valorat molt positivament el funcionament de la jornada de treball, i han anunciat que en els propers dies es llançarà una campanya de micro-mecenatge a través de la plataforma Verkami per recollir els prop de 1000€ que costarà la senyalització i creació de les rutes a través dels búnquers. Aquesta jornada de recuperació de la memòria històrica tindrà continuïtat en els propers mesos per tal de continuar les tasques de recuperació.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *