JEV denuncia de nou la violació dels drets humans al Sàhara Occidental

Una delegació de set persones, entre les quals hi havia la diputada d’ICV Hortènsia Grau, han visitat durant tres dies els territoris del Sàhara Occidental ocupats pel Marroc. Aquesta delegació constata la vulneració sistemàtica dels drets humans en territori ocupat davant la passivitat de la Comunitat Internacional.Justament, el pròxim 17 d’abril el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha de revisar el mandat de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental, mandat que a dia d’avui és l’únic que inclou la supervisió i vigilància dels drets humans al Sàhara Occidental. La delegació catalana ha pogut constatar com els drets humans es vulneren de manera sistemàtica i ha estat testimoni directa de la “repressió, tortures, persecucions, negació dels drets de llibertat d’expressió i de manifestació, així com represàlies i opressió a mans de les autoritats marroquines” sobre la població sahrauí segons recull el comunicat de l’ACAPS. En aquesta línia, CEAS (Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara) està impulsant una campanya per les xarxes socials en que exigeix a les autoritats públiques, especialment al govern de l’Estat Espanyol, la importància de garantir les competències de la MINURSO en matèria de drets humans. El hashtag és #MINURSODDHH i es té l’objectiu que esdevingui TT. Joves d’Esquerra Verda denuncia una vegada més la necessitat d’abordar el conflicte sahrauí i celebrar un referèndum de dret a l’autodetermianció que es demana des del 1975 i que va ser condició sine qua non per firmar l’alto el foc el 1991. 23 anys després no hi ha indicis de que es celebri aquest referèndum, mentre la població sahrauí sobreviu en campaments de refugiats al desert del Sàhara en territori algerià i en els territoris ocupats on la repressió i vulneració de drets humans és sistemàtica. Joves d’Esquerra Verda exigeix al govern de Catalunya que doni suport al dret a l’autodeterminació del poble sahrauí (suport que no ha explicitat mai tot i que l’entenen com un dret democràtic al que tots els pobles tenen dret a exercir), i al Govern de l’Estat així com a la Comunitat Internacional que abordin el conflicte i sobretot, assegurin el fi de la violació dels drets humans a mans de l’Estat Marroquí.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *