JEV denuncia els exàmens d’obtenció de la nacionalitat espanyola en el dia internacional contra el racisme i la xenofòbia

Des de fa un temps, i tot i que la llei estatal espanyola que regula l’accés a la nacionalitat no hi obliga, molts jutges i registres civils han decidit sotmetre a una prova escrita amb preguntes de tot tipus (geografia, organització de l’Estat, història, cultura o llengua, per exemple) a les persones que volen accedir a la nacionalitat espanyola per tal de valorar el seu grau d’integració en el país. Els exàmens es produeixen després d’inacabables tràmits burocràtics que es poden allargar fins a 3 anys i és el jutge qui ho decideix tot. En mans del jutge encarregat del registre civil hi ha si es sotmet o no a l’examen, quines preguntes es fan, i si el resultat és òptim o no. En aquest sentit no hi ha un examen uniforme per a tots els registres civils, sinó que tot depèn únicament del criteri del jutge. Per denunciar aquesta situació que ha provocat que les denegacions s’hagin multiplicat Joves d’Esquerra Verda ha sortit al carrer per tal de traslladar algunes de les preguntes que són objecte d’examen a persones autòctones. Amb això es vol demostrar que són preguntes que no demostren cap mena d’integració al país per part de la persona estrangera perquè ni tant sols moltes persones espanyoles no les saben contestar. Així doncs es posa de relleu l’absurd i la injustícia que suposen aquest tipus de proves ja que no aconseguir la nacionalitat per una qüestió tant il·lògica com aquesta té greus conseqüències per les persones; implica quedar-se sense els drets que comporta la nacionalitat, com són la seguretat jurídica, la lliure circulació de persones a la UE, o la possibilitat de l’emancipació social i política, la plena ciutadania. Joves d’Esquerra Verda denuncia aquest sistema i qüestiona la idea de nacionalitat que se’n desprèn alhora que denuncia, en un dia tant significatiu com és el 21 de març, Dia Internacional Contra el Racisme i la Xenofòbia, la gran quantitat de persones privades de la nacionalitat per la subjectivitat total d’un jutge. El vídeo (veureaquí) pretén ser un reflex d’aquestes demandes i pressionar per a una lliure obtenció de la nacionalitat, és a dir, del dret bàsica a la ciutadania igual.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.