JEV i AJ presenten la 2a jornada de recuperació dels búnquers de la Guerra Civil a Blanes

Després que el ple de febrer de 2014 de l’Ajuntament de Blanes aprovés catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, Joves d’Esquerra Verda, amb la col·laboració d’Alternativa Jove, han presentat la segona jornada de treball per recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes, i per aquest motiu, busquen voluntaris i voluntàries per col·laborar-hi, després d’una primera edició en la que van participar més d’un centenar de persones, principalment joves. El dissabte 11 del proper mes d’abril, de deu del matí a sis de la tarda es portaran a terme els treballs de recuperació dels búnquers, estructuratsen un bloc de dues hores i mitja pel matí, i dues més per la tarda, per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, netejar els creixements vegetals a l’interior, i netejar les pintades -moltes d’elles racistes i feixistes-, per completar l’obertura del segon ramal d’un búnquer i passadís sota el bosc de més de 30 metres, després que en la primera jornada quedessin obertes dues entrades. Tanmateix, es treballarà en l’obertura d’un dels nius de metralladora que dóna a la penya sobre el barri de La Plantera. Entre el bloc de matí i tarda, hi haurà dinar i la presentació del llibre biogràfic sobre Sebastià Piera “El Soldat de Pandora”, a càrrec de Miguel ángel Díaz. Piera va exiliar-se en acabar la Guerra Civil i va ser retingut als camps de concentració francesos. Va marxar com a refugiat a Rússia, on s’allistà a l’Exèrcit Roig, combatent al Front Soviètic en la defensa de Moscou, i posteriorment al Caucas. Va tornar el 1947 a Catalunya, on va ser detingut i torturat. Va fugir a París, on va ser deportat a Còrsega. Sebastià Piera va morir el 8 de març de 2014, i un any després JEV i AJ volen retre-li un petit homenatge en el marc de les jornades de recuperació de la memòria històrica. En paraules de Jèssica Terrón, coordinadora de JEV Comarques Gironines el que busca l’agrupació és “ressaltar la importància de recuperar aquest patrimoni com a hereves i hereus d’un partit com el PSUC. és imprescindible no oblidar una part tan rellevant de la nostra història, i donar homenatge a tots els republicans i republicanes que van lluitar i donar la seva vida des de la resistència contra el feixisme”. Les jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni i la memòria, així com la preservació del simbolisme que suposen aquestes construccions de resistència contra el franquisme, una tasca amb la que Joves d’Esquerra Verda sempre s’ha compromès i implicat. Aquesta segona jornada és un compromís adquirit entre les voluntàries i l’organització en l’edició anterior per tal de continuar els treballs i acabar engegant un itinerari de la memòria històrica que ressegueixi els vestigis i fets més destacats de la guerra civil a Blanes. La inscripció es pot fer a través de lapàgina webcreada per al projecte.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *