JEV lamenta la mort de Francesc Pararols, històric dirigent del PSUC a Girona

El compromís amb la memòria històrica és un dels vessants més importants de l’organització

Aquesta matinada ha mort, als 96 anys, Francesc Pararols i Mercader, històric dirigent del PSUC a Girona. Nascut a Sant Jordi Descalls el 1919, l’any 1979 va encapçalar la candidatura municipal de la formació a la ciutat i va facilitar que Joaquim Nadal fos alcalde.

Després de la desaparició del PSUC i la fi de la seva tasca com a regidor, l’any 1983 va seguir molt vinculat a ICV-EUiA i va donar suport públic a les seves candidatures.

L’any 1934, amb només 16 anys, va ingressar com a voluntari al 2n Regiment d’Artilleria de Girona. El 1936 va ser enviat al front d’Osca, on lluità contra l’exèrcit franquista amb una bateria d’obusos, fins que l’any 1938 va ingressar a l’Escola de Pilots d’Avió que l’enviaria a la URSS per completar la seva formació com a pilot per tal d’obtenir el títol de pilot militar de l’aviació republicana. Durant mig any es va formar a una escola d’aviació a Kirovabad (Azerbaidjan). L’acabament de la formació l’abril de 1939 va coincidir, però, amb la fi de la Guerra, i Pararols va esdevenir un emigrant polític, treballador a la fàbrica “Sierp i Mòlot” (Falç i Martell) a Kharkiv (actual Ucraïna).

En anys posterior Francesc Pararols, acompanyat d’altres companys republicans, va intentar entrar en alguna unitat militar d’algun país de l’Est, tasca que no li va ser gens fàcil. Després d’un breu període de temps a l’Exèrcit Polonès d’Alliberació finalment entrar a formar part de l’Exèrcit Roig. El 1956 va tornar a Girona amb la seva família, on va viure sota l’estricta vigilància del règim fins al final de la dictadura.

Des de Joves d’Esquerra Verda lamentem la seva mort i expressem el nostre sentit condol a família i amics. A més, aprofitem per reiterar el nostre compromís amb la memòria històrica així com seguir teixint complicitats i aliances amb entitats i organitzacions d’aquest àmbit.