CSQEP pregunta a la Generalitat si vol una universitat per a tots i totes o només per unes quantes persones

El diputat Joan Giner va interpel·lar ahir dimecres al Conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, sobre diverses qüestions vinculades a la situació de les universitats públiques catalanes. 

Des del 2012 les universitats públiques catalanes han patit un augment del 66% en el preu de les matrícules, fet que ha comportat la disminució sostinguda del nombre de persones matriculades a les universitats per primer cop a la història des de la post-guerra. Una educació universitària que s’ha precaritzat alhora que s’ha encarit i que comporta que Catalunya sigui, a dia d’avui, “el sisè país més car on estudiar d’Europa”.

El diputat de la confluència d’esquerres, de la qual forma part ICV i a la qual JEV va donar suport a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya el passat 27 de setembre, ha mostrat la seva preocupació sobre el model 3+2 de graus universitaris i màster, advertint que el grup parlamentari de CSQEP espera que aquesta reforma no comporti “un altre encariment sobtat de preu de les matrícules”. Per tal d’evitar-ho Giner ha demanar “un compromís per escrit” al Govern en el qual es fixi que “els preus dels graus i dels màsters seran equivalents”.

Aquesta exclusió de la universitat, i precarització, especialment del professorat, s’ha vist agreujada perquè els mecanismes que el Govern va posar en marxa per pal·liar l’augment de preus, com ara les beques equitats, “són insuficients, més encara si ni el Ministeri ni la Generalitat les paga a les universitats”, ha assegurat Giner. La interpel·lació també ha servir per posar de manifest la situació d’un 25% de la plantilla de la UAB, contractada sota frau de llei, ja que s’encadenen “contractes temporals de més de 3 anys a treballadors i treballadores que fan tasques estructurals o activitats que no tenen res a veure amb la seva raó contractual”. Un fet que cal corregir el més aviat possible.

Des de Joves d’Esquerra Verda seguim defensant un model d’universitat pública i de qualitat per a tothom i, per aquest motiu, des del primer moment ens hem oposat al decret 3+2. Així doncs, seguirem lluitant, des del carrer i les institucions, de la mà de Catalunya Sí Que Es Pot, per aconseguir el model d’universitat pública en el qual creiem i que sempre hem defensat.