JEV tanca la XIII Assemblea Nacional fent una aposta clara per ampliar l’espai de les esquerres transformadores

Aquest cap de setmana, 7 i 8 de maig, s’ha celebrat a l’Hospitalet de Llobregat la XIII Assemblea Nacional de Joves d’Esquerra Verda sota el lema “Tot el que és jove ho fem nostre!”, titular recuperat del primer exemplar de la revista Jovent que es va publicar en clandestinitat l’any 1977. L’Assemblea és el màxim òrgan de decisió de JEV, i es convoca cada dos anys de forma ordinària.

Els debats han girat entorn d’un document polític i organitzatiu en el que s’ha teoritzat i s’han arribat a acords en el marc de crear un referent juvenil de totes les esquerres transformadores, que ja s’han unit de forma circumstancial, en les últimes comtesses electorals. El paper de la joventut ha estat vital en el passat per consolidar i crear espais confluents d’esquerres a Catalunya, motiu pel qual, de com es configuri aquest espai, dependrà, en part, del paper que tingui JEV. En aquest sentit des de la ponència, s’ha volgut destacar la importància de recordar d’on venim, i sobretot destacar que l’organització és el instrument que es posa al servei de l’ecosocialisme.

En paral·lel també s’han mantingut debats de caire més polític, i així, s’ha parlat de maternitat subrogada, model energètic, del proper orient, o de rendes i treball garantit, entre d’altres. Tots aquests elements han tingut com a objectiu, tant el d’obrir nous debats per a que l’organització els afronti a través de les seves sectorials, com el de crear posicionaments de debats que ja venien de lluny.

Pel que fa a l’elecció dels òrgans de direcció, la nova Coordinació Nacional la formen la Montserrat Mompió i el Gabino Martinez, que van ser escollits amb el 97.2% dels vots emesos. Per la seva banda, també s’ha ratificat la proposta de l’Equip Coordinador Nacional, els quals alternaran responsabilitats organitzatives i polítiques, així, han tornat a estar elegides la Júlia Boada (Internacional i Europa), la Laura Bros (Territoris i Institucions), el Marc Collado (Acció Social i Món del Treball), l’Ariadna Jaumot (Dones i Feminismes), la Sara Ledesma (Militància i Formació), l’Arnau Martí (Cooperació i Drets Humans) i el Cèsar Sierra (Educació i Universitats). I s’incorporen la Cinta González (Cultura i Associacionisme), el Marc Martorell (Sostenibilitat i Democràcia), l’Alba Molina (Jovent i Comunicació), i l’Héctor Solà (Igualtat i Antirracisme). Per la seva banda, surten el Pau Planelles i l’Anna Rovira, que han acabat el seu mandat com a Coordinadors Nacionals, i el Gerard Sentís i l’Anna Martín Cuello. Per últim també es va votar favorablement la proposta de Comissió de Garanties i Qualitat Democràtica que la formaran la Júlia Mas, l’Anna Ruano i el Gerard Domínguez.

L’assemblea també va servir per acomiadar-se de la Coordinació Nacional sortint, el Pau Planelles i l’Anna Rovira que han estat al capdavant de l’organització els últims quatre anys. Cal destacar que durant aquest temps s’ha treballat per consolidar JEV tant en el debat de la nova política i la presa de decisions compartides; com en els debats nacionals i de la reconfiguració de les esquerres transformadores.

Durant l’acte públic de cloenda, la coordinadora nacional de Joves d’Esquerra Verda, Munsa Mompió, ha explicat que precisament l’Assemblea ha servit per debatre sobre la necessitat de tenir un referent juvenil en el procés de transformació de les esquerres i de les confluències perquè, ha dit, “la nostra veu jove se senti arreu i tingui la importància que ha de tenir perquè hi pugui haver un canvi real”. “Sota el lema “Ho fem nostre”, lema de la primera revista de les joventuts, hem debatut com  volem que sigui aquest nou referent juvenil, com creiem que ho hem de fer i quin impuls li hem de donar nosaltres perquè això sigui possible”, ha conclòs Gabino Martinez. De la mateixa manera, la coordinadora nacional d’ICV ha remarcat que “no és en va que la coocordinació va començar a JEV, l’avantguarda de la feminització de la política, de les noves formes de fer i de fer xarxa amb els moviments socials i de repensar-se constantment”, ha assegurat. “Necessitem que JEV continuï fent molt bé la feina que ha fet els últims anys i sigui avantguarda de l’esquerra verda”, ha conclòs.