Trobada d’Estiu Miguel Núñez 2016, sobre migracions i persones refugiades.

Joves d’Esquerra Verda ha celebrat els dies 9 i 10 de juliol la Trobada d’Estiu Miguel Núñez, un esdeveniment anual que porta el nom de l’històric lluitador antifranquista per retre-li homenatge i que aquest any ha tingut lloc a la casa de colònies Can Sans de Fellines a Viladasens, Girona. Durant el cap setmana, uns 70 joves han participat en l’activitat, que ha estat centrada a debatre sobre migracions i persones refugiades, temàtica escollida donada la importància que ha tingut els darrers mesos.

El cap de setmana va començar amb una taula de valoració de l’actualitat política amb la presència de Joan Luengo, regidor d’ICV a l’Ajuntament de Banyoles, Marta Ribas, coordinadora nacional d’ICV, i Ernest Urtasun, eurodiputat i portaveu d’ICV. Entre altres qüestions es va analitzar el resultat del 26J i el context polític després de les eleccions al Congrés dels Diputats, així com els nous reptes que ha d’assumir la Unió Europea en un context post-Brèxit, i amb un auge de la ultradreta que canvia molt l’escenari i ens obliga a posar-nos alerta.

Dissabte a la tarda va venir l’antropòleg social i president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat Manuel Pajares, que va parlar sobre polítiques d’asil i d’acollida i del discurs xenòfob predominant en la societat per culpa de la dreta i part de l’esquerra. A continuació, tots els participants van poder debatre a diversos tallers sobre plena ciutadania, els perills de la ultradreta, i sobre islamofòbia amb perspectiva de gènere.

La tradicional copa a la fresca de després de sopar aquest any es va convertir en cinema a la fresca, amb el visionat del cocumental “El destierro sirio”, para retratar el día a día d’un dels camps de refugiats més grans a Zaatari, Jordania. En acabat, el nostre company Juli Tello de Stop Mare Mortum ens va explicar la seva experiència a Lesbos de voluntari.

Finalment, diumenge va estar dedicat a l’Espai de Memòria històrica i vam parlar sobre el 80è aniversari del PSUC amb Jordi Guillot, i comparant la necessitat de la unió de les esquerres del 1936 amb el context actual de confluència i de suma d’actors per fundar un nou subjecte polític. Van assistir-hi també diversos representants de Joves amb Iniciativa del Poble Valencià i de JovesPV.