Sàhara Occidental: més de 40 anys refugiades

Coincidint amb l’estada de centenars de nenes i nens sahrauís a Catalunya, gràcies al programa de cooperació “Vacances en Pau”, aquest diumenge 17 de juliol es va celebrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona una concentració per la llibertat del poble sahrauí.

Els i les joves arribats dels camps de refugiats de la província algeriana de Tinduf, juntament amb les famílies acollidores, sahrauís exiliats a Catalunya de forma permanent i altres associacions i partits polítics, van denunciar la situació que pateixen milers de sahrauís refugiades i refugiats des de fa més de quaranta anys a la Hammada d’Algèria, per culpa d’un fals procés de descolonització que va desembocar en una guerra i ocupació marroquina de l’antiga colònia espanyola.

El poble sahrauí viu dividit per un mur que separa aquells que viuen als territoris ocupats, i els que estan com a refugiades i refugiats a l’altra banda, la majoria a Algèria, però també a països com Catalunya. Des de Joves d’Esquerra Verda ens sumem a les demandes d’autodeterminació del Sàhara Occidental, tal i com ha aprovat reiteradament les Nacions Unides.

La situació de bloqueig actual és totalment insostenible. Mentre la Unió Europea manté acords econòmics i de control migratori amb el Marroc, Espanya segueix sense posar fil a l’agulla a les seves responsabilitats com a potència administradora, i la ONU manté una MINURSO, que lluny de complir els seus objectius, ha acabat sent expulsada pel Marroc i sense haver tingut mai competències en matèries de Drets Humans.

Joves d’Esquerra Verda també aprofita per desitjar encerts a la nova secretaria general del Frente Polisario i presidència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), que finalment ha guanyat Brahim Gali en el congrés extraordinari celebrat a principis d’aquest mes, substituint, així, a Mohamed Abdelaziz.