Reivindiquem el catalanisme popular

Un any més Joves d’Esquerra Verda ha celebrat aquest 11 de setembre la Diada Nacional de Catalunya. A primera hora del matí ha fet la tradicional ofrena floral al monument de Rafael de Casanova, al centre de Barcelona, així com en altres poblacions del país. En aquesta ocasió JEV ha acompanyat a les delegacions d’En Comú Podem i de Catalunya Sí Que Es Pot, així com la d’altres grups municipals arreu del territori.

Per altra banda aquest any també ha servit per commemorar  «l’esperit democràtic, sobiranista i inclusiu de la manifestació de l’11 de setembre de 1976» la que fou la primera diada després de la mort del dictador Franco, tal i com destacava el comunicat fet públic per l’organització en motiu de la Diada. Per això, aquest any una nombrosa delegació de la joventut ecosocialista ha participat en l’acte organitzat per En Comú Podem a Sant Boi de Llobregat, i que sota el títol del catalanisme popular ha posat en valor la importància transversal i popular del catalanisme.

D’aquesta manera, com altres anys, JEV ha recordat que cal recuperar aquest esperit més popular «més que interpretant des del present un esdeveniment històric com la Guerra de Successió espanyola i la presa de Barcelona el 1714 per part de les tropes borbòniques», amb l’objectiu de fer un front comú ampli pel reconeixement del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya per tal de celebrar un referèndum pactat i acordat, com a única via possible. Per això des de la joventut ecologista s’ha volgut posar en valor la reafirmació feta aquest 11S per part de líders andalusos, valencians, mallorquins, gallecs, bascos i dels líders de Podem i IU en favor del referèndum català.

L’11 de setembre, però, també és un dia per reivindicar, tal i com indicava el comunicat, la figura del president xilè Salvador Allende des de les «esquerres internacionalistes», un símbol que va ser assassinat en el cop d’estat de l’any 1973. Per això JEV també ha participat als homenatges, demostrant així «que el front de les esquerres alternatives i ciutadanes és comú arreu, i no es permetrà que caigui en l’oblit».