Les joventuts ecosocialistes celebren el retorn del referèndum

JEV es sent representada en la postura que ha mantingut el grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot a través del seu president, Lluís Rabell, durant la qüestió de confiança.

La jornada de la qüestió de confiança a Carles Puigdemont i el govern de Junts Pel Sí ha retornat al centre de la política catalana un tema que, semblava, havia quedat oblidat: el referèndum. Des de Joves d’Esquerra Verda han celebrat avui aquest retorn d’un referèndum que l’organització juvenil sempre havia defensat i considerat necessari per conèixer l’opinió del poble català. També han posat de manifest, però, que el referèndum no pot convertir-se en un 9N. “Ha de ser vinculant i reconegut tant per la població catalana com per la comunitat internacional” han expressat des de la direcció de la formació. Per això serà necessari tenir aliances tant en l’àmbit estatal com a nivell internacional, una mancança del govern actual que “des d’ICV i JEV hem intentat corregir aconseguint suports tan valuosos com el de la Ska Keller l’any 2014 durant el debat per la Presidència de la Comissió Europea”.

Al mateix temps, però, el referèndum ha d’anar acompanyat d’un debat seré i profund sobre les implicacions de les diferents opcions entorn les relacions entre Catalunya i Espanya, però, també, molt més enllà. “El debat ha de ser plural i ha de permetre dibuixar quin futur de país desitgem perquè volem decidir-ho tot” han afirmat. Així doncs “no s’han d’evitar debats, com ens va donar la sensació que es va voler fer a la Comissió del Procés Constituent. Totes les opcions han de tenir veu”.

A més, des de les joventuts ecosocialistes confien que el retorn del referèndum no sigui una simple fugida cap endavant per guanyar temps un cop el procés iniciat per Junts Pel Sí i la CUP ara fa un any ha quedat estancat. “Confiem en què hi hagi un veritable compromís d’aconseguir un referèndum amb garanties que pugui desencallar la situació actual” han declarat. “També reclamem que, a partir dels pressupostos per l’any 2017 i d’un desenvolupament d’aquelles competències que ja té Catalunya es doni resposta a l’emergència social que ara mateix necessita la societat catalana” han conclòs.