El 12 d’octubre, res a celebrar!

Joves d’Esquerra Verda va participar de l’acte simbòlic organitzat per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFiR) davant de l’estàtua de l’esclavista Antonio López per denunciar les arrels d’una festa colonitzadora.

L’acte va comptar amb la coreografia de dues ballarines que van representar la lluita i resistència dels pobles indígenes contra les metròpolis colonitzadores. Val a dir que actualment són diversos els països d’Amèrica Llatina els que han reconvertit aquesta data en el “Dia de la Resistència Indígena”, desempallegant-se així d’unes arrels que pretenen commemorar una conquesta i la conseqüent imposició d’un sistema de castes, esclavista i espoliador.

Des de JEV també es vol condemnar la marxa feixista que va recórrer alguns carrers de Montjuïc a Barcelona, organitzada per entitats d’ultra dreta amb un discurs xenòfob i de suprematisme de races. És important assenyalar el feixisme i per això la concentració d’UCFiR també va servir per fer de contrapunt a les marxes feixistes i denunciar que aquestes es poguessin celebrar legalment.

L’acte es va tancar amb la lectura del manifest realitzat per UCFiR en motiu del 12 d’octubre. Entre d’altres aspectes es va remarcar que «les cicatrius d’aquella època perduren fins avui dia, amb un alt grau de pobresa i desigualtat social» en relació a com el colonialisme i descolonització segueixen sent el principal causant de les grans desigualtats econòmiques existents a la majoria de països d’Amèrica llatina. Així mateix, també es va voler recordar que aquesta data es celebrava dureant el franquisme sota el nom de “la Fiesta de la Raza”.

Per tot això es va concloure que no es vol celebrar un espoli, així com denunciar que «no s’entén que les autoritats hagin autoritzat mobilitzacions d’extrema dreta el 12-0», per acabar afegint que «no volem feixistes, ni aquest dia ni cap altre, ni aquí ni enlloc».