Ni CETA ni TTIP! A JEV defensem la democràcia

Joves d’Esquerra Verda va participar de la cadena humana organitzada a Barcelona en el marc de la tardor de lluita contra els tractats que pretén aprovar la Unió Europea amb el Canadà (CETA) i els EUA (TTIP).

Les protestes d’aquests dies tenen tres grans objectius: el primer de tots que el govern espanyol, en funcions, no accepti el CETA; el segon és recordar que la batalla contra el TTIP encara no està guanyada; i el tercer que el CETA no sigui aprovat, sense debat de cap mena, en la cimera del 18 d’octubre amb els 21 caps d’estat.

Cal recordar que fa unes setmanes alguns líders europeus van situar el TTIP en una via morta. La realitat és, però, que la Unió Europea ara mateix té un greu problema per justificar la venda de les sobiranies, i més quan la pròpia UE «no ha estat capaç de crear un marc de sobirania europeu d’èxit» motiu pel qual «difícilment pot pretendre que la ciutadania accepti que les seves sobiranies siguin venudes a tribunals privats i multinacionals diverses», tal i com declarava la coordinació nacional de Joves d’Esquerra Verda aquest cap de setmana. Per tant, estaríem en un intent de congelar la situació davant l’oposició ciutadana, però només de forma temporal.

El Parlament Europeu, la única institució de la UE escollida per sufragi universal, ha aconseguit aprovar resolucions contràries al TTIP, en tant que ni tan sols els eurodiputats i eurodiputades han tingut un lliure accés per poder llegir, ja no diguem opinar, sobre les clàusules que es negocien en l’esmentat tractat. És a dir, la pròpia UE podria acabar legislant contra les seves pròpies institucions democràtiques.

Actualment hi ha diversos perills, com que el TTIP acabi sent congelat uns mesos per aparèixer després amb un altre nom i sense cap capacitat de reacció l’aconsegueixin aprovar. Tanmateix el CETA pot ser signat per la majoria de països aquesta mateixa setmana, sense que s’hagi produït debat en els parlaments, com seria en el cas de l’estat espanyol.

Lluny, doncs, d’haver guanyat encara la batalla del TTIP, ens trobem amb el possible acord de lliure comerç amb el Canadà, el CETA, per això no es pot afluixar la mobilització per oposar-se als tractats que poden dinamitar la malmesa i feble legislació europea.