Homenatge a les Brigades Internacionals

Un any més Joves d’Esquerra Verda va participar de l’acte d’homenatge a les Brigades Internacionals que varen venir per intentar derrocar el cop reaccionari del 1936.

L’Associació d’Amics a les Brigades Internacionals de Catalunya, juntament amb l’Associació Catalana d’Expresos Polítics pel Franquisme s’encarreguen d’organitzar i coordinar aquesta cita anual que pretén retre homenatge no només a les persones que lluitaren juntament amb les tropes republicanes, sinó també als ideals de l’internacionalisme i la solidaritat obrera.

L’acte va tenir lloc a l’espai Jove de la Boca Nord per qüestions meteorològiques, tot i que l’ofrena es va fer al monument a les Brigades Internacionals, situat a la Rambla del Carmel de Barcelona, tal i com estava previst. En aquest van participar diversos cantautors que van posar música i veu a la reivindicació de la memòria democràtica enfront de l’oblit.

Diverses persones van prendre la paraula, on es van intercalar representants del món acadèmic com el professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Carles Santacana, a representants d’entitats com el Memorial Democràtic. Cal destacar que en la majoria d’aquestes intervencions hi va haver la reivindicació de la lluita internacionalista feta tenint present el context actual d’una Europa que viu una etapa de replegament nacional o de rebuig a les persones refugiades, una resposta que xoca directament amb el que els va portar a aquelles persones a venir a ajudar a la República.

Segurament el moment més emotiu va ser la lectura de les paraules que la Pasionaria va dirigir a les persones supervivents de les Brigades Internacionals el dia que aquestes es van replegar per tornar als seus països d’origen. Per finalitzar també es va recordar l’últim supervivent britànic que seguia viu, Stan Hilton, el qual va morir hores abans que es donés inici a l’acte d’homenatge.