Nosaltres també diem que: Fer vaga no és delicte!

Joves d’Esquerra Verda es solidaritza amb les més de 300 persones sindicalistes encausades per exercir el dret a vaga

La setmana passada JEV va participar de l’acte de suport a Ricard Viches, sindicalista de CCOO del metro de Barcelona i que avui, 4 de novembre, declara al jutjat, on s’enfronta a una petició del fiscal de 5 anys de presó. El motiu seria el d’haver participat d’un piquet informatiu durant la vaga del 14 de novembre del 2012 i, suposadament, haver punxat rodes d’un autobús. Als 5 anys de presó també se li sumaria una inhabilitació per sufragi passiu, més de 15.000€ de multa i una indemnització a l’Ajuntament de Barcelona per valor de 477,10€.

La fiscalia actuaria d’ofici, TMB no ha denunciat el cas, aplicant l’article 315.3 del codi penal. Justament, encara que en els últims mesos ha patit algunes modificacions que permetrien, com a mínim, que només fos castigat amb una de les penes que se li demanen, la realitat és que la simple existència del mateix denota la pèrdua de drets que patim en el món laboral.

Fins ara i durant 35 anys, les treballadores i els treballadors havien exercit el seu dret democràtic, recollit en la constitució, de dret a vaga. Per tant, no estem parlant d’un cas aïllat, sinó d’una actuació política i judicial que ha tingut com a principal objectiu liquidar la contestació social. La constatació d’aquesta política va començar simbòlicament amb el cas de l’Isma i el Dani i ha anat empitjorant amb més de 300 persones encausades per casos similars, com els 8 d’Airbus, tots ells també van participar la setmana passada donant suport al treballador del metro de Barcelona.

Aquesta actuació va en la línia de les mesures preses des del govern central que pretenen criminalitzar la protesta i la lluita, sumant-li a la precarietat i la temporalitat el pes d’una llei injusta que pretén desmobilitzar i alienar les treballadores i els treballadors. La joventut som el col·lectiu amb més temporalitat, el que de per sí és un fre a la creació de moviments estables, organitzats i sindicals per tal de defensar els nostres drets.

Per tot això des de JEV ens sumem a la resta d’organitzacions polítiques i sindicals que demanen l’absolució de totes les vaguistes encausades i revertir la situació, sabent que sense un moviment laboral fort, no podrem canviar la realitat econòmica, social i laboral. Fer vaga no és delicte!