Ecosocialisme o barbàrie

Aquesta passada setmana s’han celebrat les Jornades Ecosocialistes organitzades per la Fundació Nous Horitzons

Les cinc taules organitzades van reunir a persones relacionades acadèmicament o políticament amb l’ecosocialisme. La intenció era doble, per una banda la de poder reflexionar del passat, present i sobretot del futur de la teoria i pràctica de l’ecosocialisme; i per l’altra la de poder fer una revisió ideològica encarada a la construcció d’un nou subjecte polític per a Catalunya.

ICV es va definir, ara fa vint anys, ecosocialista gràcies a una esmena que en aquell moment Joves amb Iniciativa va presentar en l’assemblea nacional del partit. D’aquesta manera les joventuts van guanyar un posicionament ideològic que ha esdevingut clau en la construcció del futur polític del partit, però també del país.

En les diverses taules s’han alternat diverses visions que pretenien poder situar l’ecosocialisme com alternativa al capitalisme, com aquest ha d’interactuar amb el món del treball o el paper del mateix en una Europa, i en general un món occidental, que pateix un replegament nacional que posa en perill les poques institucions democràtiques extranacionals existents avui.