Homenatge als afusellats del PSUC durant la dictadura franquista

Joves d’Esquerra Verda va participar de l’homenatge anual que es fa al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc (Barcelona)

Les joventuts ecosocialistes no van fallar a una cita que any rere any recorda, entre d’altres, el jove Francesc Serrat Cisquet, de 22 anys, afusellat el 28 de febrer del 1946 i el Numen Mestre, de 25 anys, afusellat el 17 de febrer del 1949.

L’acte el va obrir un emotiu discurs de l’Enric Pubill, antic militant de la JSU i actual president de l’associació catalana d’expresos polítics del franquisme. A l’acte també va intervenir la Montserrat Mompió, Coordinadora Nacional de JEV i que prenia la paraula en representació de l’espai ecosocialista. L’organització de l’acte volia mostrar així, la necessitat que les noves generacions s’impliquin en la memòria històrica.

«Una joventut capdavantera que va lluitar fermament per allò que creia, i que per això la van matar, la van empresonar, la van torturar. I aquí és d’on nosaltres venim» va assegurar Mompió, la qual també va tenir un record per reivindicar que JEV és fruit d’una confluència entre la Joventut Comunista de Catalunya (JCC) i l’Entesa de Joves Nacionalistes d’Esquerra (EJNE), una realitat confluent que també es va produir per fundar la Joventut Socialista Unificada (JSU) i que «ara tenim la responsabilitat de reivindicar» per tal de poder bastir un nou espai que representi les persones joves d’esquerres del país.

L’acte va concloure amb un minut de silenci, l’himne de la Internacional i els Segadors i diverses ofrenes florals als monòlits que recorden les víctimes dels camps de concentració nazis, del PSUC o del president Lluís Companys, entre d’altres.