JEV commemora el 81è aniversari de la victòria del Front d’Esquerres

El Front d’Esquerres va ser un exemple d’unitat davant l’amenaça d’una dreta conservadora que s’anava feixititzant

El 16 de febrer de l’any 1936 les forces d’esquerres d’arreu de l’estat concorregueren a les eleccions generals sota el paraigua del Frente Popular (i el seu referent a Catalunya, el Front d’Esquerres), una gran coalició electoral. Aquesta candidatura conjunta va guanyar les eleccions, posant fi al bienni negre, encapçalat per les forces contrareformistes de dretes.

El Front d’Esquerres, com el Frente Popular a la resta de l’Estat, apostava per la lluita conjunta contra el feixisme, la dreta i el conservadorisme, i tenia com a objectiu construir una República d’esquerres. Així doncs, es recuperaren accions que havien estat aturades per la dreta, com la reforma agrària, i es restauraren drets i llibertats, com l’amnistia als vaguistes de l’octubre del 1934 i la fi de la suspensió de l’Estat d’Autonomia de Catalunya.

Des de Joves d’Esquerra Verda recordem aquesta victòria de les forces d’esquerres i reivindiquem que el Front Popular constituïa el legítim govern de la República, govern que fou derrocat a través d’un cop d’estat que va desembocar en una guerra civil on el feixisme, amb el suport i el beneplàcit de molts sectors de la dreta i de l’església, va robar la democràcia al conjunt de la República Espanyola, sumint tots els pobles d’Espanya en una llarga dictadura. Per això mateix considerem cabdal treballar per la recuperació de la memòria històrica tant a Catalunya com en el conjunt de l’estat, feina indispensable per blindar les bases democràtiques de la societat.

Ens sentim hereves i hereus de la memòria del Front d’Esquerres i, per tant, apostem per la lluita conjunta per oferir alternatives a les polítiques de dretes, que busquen limitar els nostres drets socials i les nostres llibertats en benefici d’una minoria privilegiada. Aquesta lluita conjunta ha de ser també  la base per bastir una trinxera comuna que ens permeti combatre els discursos amb reminiscències feixistes, o directament feixistes, que pretenen enfrontar la classe treballadora.