Cinefòrum: JEV porta a debat la sostenibilitat alimentària

El passat 10 de maig, a l’Espai Jove La Fontana, Joves d’Esquerra Verda vam posar a debat la sostenibilitat alimentària de la nostra societat. L’origen del debat és l’augment de la població mundial i la incapacitat d’alimentar-la de l’actual model alimentari, així com la necessitat de repensar la nostra dieta de cara a respecta el medi ambient. Per això, vam emmarcar aquesta primera reflexió en el marc d’un visionat del documental Cowspiracy.

En un àmbit formatiu, aquesta primera aproximació a la sostenibilitat alimentària va servir perquè els i les participants poguéssim entendre les repercussions que té l’actual sistema alimentari. Entre allò debatut, hi destaca el poder de la indústria càrnica com a lobby i la sobre-explotació del territori per fer camps de pastura o de monocultiu per alimentar els animals domèstics del sector. Davant d’aquests reptes, durant la formació es van oferir diverses alternatives, totes les quals impliquen canviar el model alimentari: des de reduir el consum càrnic fins a abolir-lo completament per tenir una dieta vegana i totes les variacions intermèdies.

De cara a seguir amb el debat, a JEV seguirem treballant la nostra posició de cara a afrontar la sostenibilitat alimentària. Per això, el cinefòrum de Cowspiracy ha obert un procés de reflexió intern que s’allargarà fins a l’inici del curs polític que començarà al setembre. Les properes etapes seran l’elaboració d’un document de ponència que serà debatut per les agrupacions territorials i, finalment, serà portat per a la seva aprovació al primer Consell Nacional del curs polític següent. Per tot això, des de la sectorial de Medi Ambient de JEV s’anima a tota la militància a participar i contribuir al debat, que ha de marcar la posició que tenim com a organització respecte com afrontar la sostenibilitat alimentària.

Mandat assembleari

El debat sobre la sostenibilitat alimentària és un mandat que JEV va entomar com a organització després de la passada XIII Assemblea Nacional a l’Hospitalet del Llobregat. En aquell moment, la sectorial de Medi Ambient va considerar adient presentar l’adopció del vegetarianisme com a organització. Només així, es va argumentar, es podrà complir amb l’idea ecologista de JEV. Davant la necessitat de tenir un debat profund i extens que anés més enllà del vot afirmatiu o negatiu, el mandat assembleari va ser posar a debat el model alimentari de la societat, i de la organització en particular, durant el present curs polític.