Joves d’Esquerra Verda del Baix Llobregat visita el refugi antiaeri de Gavà

El passat dissabte els joves del Baix Llobregat van organitzar una visita al refugi antiaeri de Gavà. En aquesta visita vam poder conèixer la història de Gavà des de principis del segle XX, com arriba la segona república, el moment de l’esclat de la guerra civil i el seu desenvolupament fins l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Aquest refugi antiaeri, recuperat arran d’unes obres de peatonalització al 2008, es construeix quan les bombes del bàndol franquista comencen a caure sobre la ciutat al 1938. En aquell moment, sent la fàbrica Roca gavadenca reconvertida en indústria de guerra amb la fabricació de projectils i amb la voluntat de Franco de voler desmoralitzar el bàndol republicà mentre preparava l’ofensia de l’Ebre, els bombardejos es van intensificar a Barcelona i voltants.

Per la seva localització, aquest refugi es construeix per salvaguardar tant la població que es trobés al carrer, com les persones que treballaven a la fàbrica de la Roca, com la gent que es trobava a l’estació de tren. Hi van haver 6 bombardejos sobre la ciutat amb un balanç oficials de 16 víctimes pels bombardejos, sense tenir en compte el número de persones desaparegudes i les que van morir posteriorment a causa dels bombardejos.

Amb aquesta visita hem volgut recuperar un capítol de la nostra memòria històrica com a comarca, valorar el nostre passat per comprendre el nostre present i no oblida la nostra història.