Les condemnes al grup de Gdeim Izik són un atac a tot el poble sahrauí

Joves d’Esquerra Verda considera que les condemnes pels presos del grup de Gdeim Izik, que oscil·len entre els 20 anys i la perpetuïtat per haver participat d’una mobilització pacífica, atempten contra el Dret Internacional

El campament de Gdeim Izik va ser un acte de dignitat sahrauí celebrat l’any 2010 a les afores de la capital ocupada del Sàhara Occidental, El Aiún. Aquella acció és considerada el tret de sortida del cicle polític reivindicatiu que es va batejar amb el nom de les “primaveres àrabs”. La protesta va ser organitzada i realitzada des d’un absolut pacifisme, que només va ser trencat pel desallotjament forçós de les forces de seguretat marroquines.

Des d’aquell moment, més d’una vintena de sahrauís estan patint una repressió desmesurada que els ha portat a tenir condemnes de més de vint anys de presó o, directament, de cadenes perpetues. Aquesta condemna, a més, arriba per part d’un Tribunal Civil, i no pas militar, després que el judici s’hagi celebrat en un procés de gairebé sis actes. La condemna d’aquest tribunal ha reiterat, doncs, les condemnes que havien estat realitzades des dels poders militars.

Amb aquesta actuació el que es pretén és tornar a alertar a tot el poble sahrauí que no acceptaran cap mena de diàleg o reivindicació en favor del dret d’autodeterminació, recollit per la pròpia ONU, després d’un procés de descolonització encara inconclús, on Espanya encara apareix com l’administradora legal del territori ocupat, sense que cap organisme internacional li demani responsabilitats. Per tot això cal exigir al govern marroquí que apliqui el Dret Internacional i no reconèixer el procés judicial contra el grup de Gdeim Izik, i a la UE i la ONU que trobin una solució per tal d’aplicar el dret internacional sobre tot el poble sahrauí.