Comunicat de Joves d’Esquerra Verda: Ni DUI, ni 155. Diàleg!

Portem massa temps veient com es produeix una escalada de tensió que no ha parat de créixer i que encara podria fer-ho més en els propers dies. Com a joves pacifistes ens preocupa i entristeix aquesta situació. És per això que ara més que mai, des de tots els espais possibles, cal fer una crida per tal de rebaixar les tensions i la testosterona, i deixar pas a la política i al diàleg. Paraules com diàleg o política no poden quedar buides de contingut per culpa d’uns líders irresponsables (i parlem en masculí perquè són tot lideratges masculins) que no escolten més enllà dels seus propis arguments.

D’un rei, una organització republicana com la nostra, mai ha esperat res, però el discurs incendiari que va protagonitzar el Borbó, comprant els arguments més reaccionaris del PP i de C’s (i malauradament d’alguns lideratges del PSOE) només pot tenir com a conseqüència la seva abdicació. Les seves paraules, sense cap crítica a aquells que s’han escudat en la llei i la violència per negar una solució dialogada, només poden comportar la desaparició de l’autogovern de Catalunya. Des de JEV ens oposem rotundament a l’aplicació del 155 o a qualsevol altra mesura encaminada a deixar Catalunya sense les seves institucions.

La resposta a una demanda compartida per la immensa majoria de la població, el dret a decidir, no serà mai resolta amb violència, repressió i cossos de seguretat al carrer. Una necessitat política ha de tenir, només, una resposta i una solució política. És per això que els discursos en els que ningú es mou un mil·límetre de les seves posicions només tenen com a conseqüència una polarització que ja s’està instal·lant en masses capes socials. El llenguatge bèl·lic normalitzat en les últimes setmanes està donant pas a un clima de confrontació que va molt més enllà.

Malgrat això, una fugida endavant amb una declaració unilateral, sense el suport majoritari de la població de Catalunya i sense reconeixement, ni intern ni extern, només pot portar a un nou escenari encara més perillós. És per això que ens oposem a una possible DUI per part del Govern de la Generalitat, així com a qualsevol altra mesura encaminada a aïllar-nos de la complexa realitat interna i internacional que vivim en aquests moments i que pot tenir greus conseqüències pel conjunt de la ciutadania de Catalunya.

Des de Joves d’Esquerra Verda creiem que la única proposta vàlida en aquests moments passa per establir ponts perquè sense la paraula no hi ha cap esperança per una solució raonada. El diàleg no és un camí fàcil, i necessita d’aliances arreu per assolir la negociació internacional i el referèndum pactat, però és l’únic camí possible davant escenaris més truculents.