Xerrada-Debat: qui ven armes pot exigir la pau?

Ernest Urtasun, portaveu de Catalunya en Comú, i Lurdes Vidal, responsable del Món Àrab a l’IEMED, van mirar de donar resposta a aquesta pregunta

Joves d’Esquerra Verda va celebrar el passat divendres 20 d’octubre un debat a la Facultat de Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el que es van aplegar desenes d’alumnes per tal de reflexionar sobre la compra-venda d’armament. La xerrada està emmarcada en la campanya que les joventuts ecosocialistes estan duent a terme aquestes setmanes sota el lema de “Made In Hipocresia”.

Ernest Urtasun va aprofitar la seva intervenció per denunciar que “ha existit una política deliberada, sense debat social, per augmentar la indústria d’armament” en els últims anys a tots els estats de la Unió Europea. Així, també va lamentar que “actualment no existeixen mecanismes sancionadors contra els incompliments en matèria d’armament a la UE”. Una altra de les reflexions recurrents, també per part de les preguntes del públic, van portar a l’eurodiputat a reiterar que “els fluxos migratoris de persones refugiades són coincidents amb les exportacions d’armament que es fan des dels països occidentals”.

Per la seva banda, Lurdes Vidal, va mirar d’explicar les relacions i interessos que es produeixen a través de la compra-venda d’armament des dels països occidentals i els de la regió MENA. La primera afirmació que va fer va ser que aquesta regió és la “més militaritzada i on ha augmentat en els últims anys un 80% el comerç d’armes”. Per altra banda també es van denunciar els interessos i contra interessos que hi ha amb diversos països de la Península d’Aràbia, i de la utilització interessada de l’adjectiu moderat. També va voler destacar el paper del Pretès Estat Islàmic en tot aquest entrellat, i entre d’altres denúncies va destacar que “les armes de DAESH són majoritàriament de l’exèrcit iraquià, que han estat venudes a bon preu pels EUA”.

El debat va estar moderat pel militant Adrià Miró, i és un dels principals actes de la campanya “Made In Hipocresia” i que té previst seguir denunciant durant les properes setmanes tots els entrellats existents amb una indústria que mata cada dia.