“Canvi Climàtic: Podem combatre’l?” a la URV amb Ernest Urtasun

El passat dijous 5 d’abril Joves d’Esquerra Verda va realitzar una entrevista pública a l’Ernest Urtasun, eurodiputat i portaveu de Catalunya En Comú, sota el títol “Canvi Climàtic: Podem Combatre’l?” al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta entrevista va ser a càrrec de l’Alba Font, estudiant del Grau de Geografia i Ordenació del Territori a la URV i membre de l’entitat juvenil.

El tema central de l’acte organitzar per la joventut ecosocialista va girar sobre com es trasllada la sensibilitat vers el canvi climàtic a les propostes, informes i objectius de la Unió Europea, en el seu conjunt i des dels diferents posicionaments dels grups parlamentaris així com sobre els efectes del canvi climàtic i els passos per combatre’ls a curt i a llarg termini. Sens dubte, “és important que els objectius i l’agenda de justícia climàtica estigui al centre de l’acció política” – va remarcar Urtasun.

A més, amb l’objectiu d’oferir una visió amplia sobre el paper que juga el canvi climàtic al territori, es van fer preguntes en relació al trasllat de les polítiques europees a les diferents regions d’Europa i amb especial èmfasi a la nostra, ja que “és important destacar que a nivell català existeixen competències que a dia d’avui no s’estan executant” – va dir l’Alba Font. En la mateixa línia de debat, l’Ernest Urtasun va afegir que “els grans canvis estructurals els han de liderar les administracions, però no només legislatius, sinó també culturals, com l’alimentació i el consum excessiu de carn”.

Des del debat amb el públic van sorgir qüestions sobre les problemàtiques existents al Camp de Tarragona, les quals dificulten poder lluitar contra el canvi climàtic de manera local. Entre elles, es va parlar de la necessitat i canvi que pot generar la consolidació del Corredor del Mediterrani, les dificultats de connexió interna i externa amb tren en el Camp de Tarragona així com “el turisme de masses que tenim al litoral i que genera un elevat consum d’aigua i generació de residus, motiu pel qual s’han de revertir dinàmiques, protegir espais naturals i apostar per un desenvolupament sostenible” – va explicar l’Alba, reclamació que s’ha fet sempre des de Joves d’Esquerra Verda. De fet, “altres problemàtiques com l’explotació turística són també causa de la massificació del turisme, quan la diversificació el podria fer més sostenible en tots els aspectes, sense treure llocs de feina i millorant les condicions laborals” – va explicar l’Ernest.

Així, des de Joves d’Esquerra Verda volem remarcar que el Canvi Climàtic ens afecta en qüestions del nostre dia a dia i la realització d’actes com aquest és clau per fer entendre que l’ecologisme avui és més necessari que mai.