JEV celebra la Trobada d’Estiu reflexionant sobre feminisme

Joves d’Esquerra Verda va celebrar els dies 7 i 8 de juliol la Trobada d’Estiu Míguel Núñez a Torà, la Segarra

La temàtica d’enguany era el feminisme, el qual s’ha tractat des de diversos punts de vista. En aquest sentit Maria Freixanet, senadora d’En Comú Podem i Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i portaveu de Catalunya en Comú van ser els encarregats de donar el tret de sortida a la mateixa, a través d’una taula d’actualitat política en la que es van abordar les lleis i projectes que s’estan treballant o s’han treballat des de les diverses càmeres legislatives a partir de les preguntes fetes per la cinquantena de joves que van participar (exhaurint les inscripcions disponibles).

Per la tarda, la coordinadora nacional, Munsa Mompió va ser l’encarregada de moderar i exposar el debat a partir del documental “No és no”, que es va emetre al 30 minuts, i que va servir per situar un dels principals problemes del patriarcat: la violència sexual i altres agressions que pateixen les dones pel simple fet de ser dones.

La segona part de la tarda va consistir en tres tallers simultanis en els que es van tractar diversos elements. En el Taller 1, conduit per la historiadora de la Universitat Rovira i Virgili Coral Cuadrada, es va tractar la història de les dones i del feminisme a partir de la visió crítica que suposa qualsevol relectura de la història oficial, la qual, malauradament, sempre ha estat la història dels homes occidentals. En el Taller 2, Jaume Muros, de l’entitat Homes Igualitaris, es va parlar sobre el paper que les noves masculinitats poden o han de tenir en el moviment feminista. Per últim, en el Taller 3, Dolors Siles, s’ha encarregat de treballar els elements que tenen a veure amb el llenguatge i la importància de fer un ús igualitari de la llengua, ja que aquesta crea i genera imaginaris que mantenen el patriarcat.

Al vespre va ser el torn de la copa a la fresca, en la que es van tractar diversos temes des d’una perspectiva feminista i que tenien a veure amb el temps d’oci. Així, Laia Rovira, vinculada a l’organització de diversos tornejos futbolístics, va introduir el paper de les dones en l’esport, la Marta Roqueta de Zena.cat, en les sèries, el cinema o els còmics, i les regidores de districte de Barcelona en Comú Nat Martínez i Laura Cañades van parlar sobre els protocols contra les agressions masclistes a les festes populars.

Per últim, el matí del diumenge, i com no podia ser d’una altra manera en una Trobada batejada amb el nom de Míguel Núñez, es va tractar la Memòria Històrica, en aquesta ocasió de les Dones Brigadistes a partir de l’exposició de l’Amical de les Brigades Internacionals i de Ca la Dona, en una presentació conduïda per la Cinta González.