Commemorem el 83è aniversari de la victòria del Front Popular

Assistim a l’aniversari de la victòria del Front Popular a l’Espai Jove de la Fontana

El 16 de febrer de l’any 1936 les forces d’esquerres van guanyar les eleccions a les Corts republicanes mitjançant la coalició del Front Popular i van posar fi al bienni negre, encapçalat per les forces contrareformistes de dreta. Apostaven per la lluita conjunta contra el feixisme i el conservadorisme i tenien com a objectiu conjunt construir una República d’esquerres.

Per això, el passat divendres 22 de febrer vam co-organitzar juntament amb l’Espai Jove Barcelona en Comú, Equo Jove, JSUC i Joves Podem, un acte de commemoració del 83è aniversari de la victòria del Front popular a l’Espai Jove de la Fontana. Vam comptar amb la intervenció de l’Enric Cama, historiador i membre de l’Associació d’ex-presos polítics del franquisme.

L’Enric Cama va fer un repàs històric de la coalició i la seva configuració. Tot seguit va fer una crida per recuperar la lluita conjunta per oferir alternatives a les polítiques feixistes, que busquen limitar els drets socials i les llibertats en benefici d’una minoria privilegiada. Aquesta lluita conjunta ha de ser també la base per poder combatre el feixisme. Així doncs, l’historiador ens va oferir tres claus per a la política d’unitat basant-se en l’experiència del Front Popular: tenir present la perspectiva política, mirar més enllà dels problemes orgànics i estar d’acord en les qüestions essencials.

Ja que actualment les esquerres estan en un procés de confluència l’Enric Cama va destacar: “En qualsevol procés unitari s’ha de tenir en compte i avui també, que els afanys de protagonisme són inevitables, no som perfectes i els que creuen que les seves idees revel·leixen respecte als dels altres estan equivocats.”  Uns reptes que des de les organitzacions juvenils presents vam entomar i va concloure amb esperança que: “S’ha de tenir present que la història és llarga, no s’ha de pensar mai que tot està perdut doncs la política dona moltes voltes”.