Comunicat pel Dia Internacional per l’eliminació de la discriminació racial

Avui dia 21 de març és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial. Malgrat tot, encara estem molt lluny perquè s’extingeixin les pràctiques, els discursos i les polítiques discriminatòries contra l’origen o el color de pell d’algú. Només cal veure el paper exercit per les nostres institucions europees i estatals davant les contingències migratòries actuals, que ens causen vergonya i impotència al conjunt de la societat, per basar-se en el tancament, control i militarització de les fronteres. Ho hem vist amb la crisi dels refugiats que s’estén des de 2014.

L’Estat espanyol han reforçat aquesta noció que criminalitza, interna i expulsa als migrants, en comptes d’incidir des d’una òptica de cohesió social i integradora. Els Centres d’Internament per a Persones Estrangeres (CIE) en són un exemple. Aquestes presons actuen des d’una lògica racista vulnerant els drets humans de les persones internes amb total impunitat, la majoria persones detingudes a la frontera de Ceuta o Melilla, i, on es busca legitimar un sistema excloent. En els darrers mesos, també hem vist detencions i controls injustificats cap a persones amb un perfil ètnic molt concret.

Per continuar llegint el comunicat clica aquí.