Cap a una transició ecosocial: decreixement vs Green New Deal?

El passat 21 de maig de 2021 vam omplir l’Ateneu del Clot amb l’acte “Cap a una transició ecosocial: decreixement vs Green New Deal?”. L’esdeveniment forma part d’un seguit de xerrades per a treballar la ponència política de la XV Assemblea Nacional de Joves d’Esquerra Verda. L’acte va estar conduït per Paula Serra, periodista. 

Una trentena de persones van poder escoltar a Janet Sanz, regidora, Alfons Pérez, de l’odg, i Giorgos Kallis, investigador, debatre sobre els nous reptes de l’ecologisme pel que fa a l’economia, l’espai públic i la protecció de la vida de la gent.

La Janet Sanz, segona tinent d’alcaldessa i excoordinadora nacional de JEV, va parlar del paper que està jugant la ciutat de Barcelona i de la importància “d’apel·lar a la felicitat davant un sistema que ens angoixa i del que hem acceptat que no hi ha alternativa”. A més va afirmar que la resposta ha de ser col·lectiva i haurà d’estar ben organitzada

D’altra banda l’Alfons Pérez, activista a Observatori del Deute en la Globalització, va analitzar el Green New Deal i va parlar de la importància de construir un Pacte Ecosocial, de qüestionar el creixement i de la dependència energètica. Alfons Pérez va publicar recentment un llibre anomenat “Pactes verds en temps de pandèmia” del qual ens va portar exemplars i que encara els podeu demanar gratuïtament a la web de l’ODG.

En Giorgos Kallis, investigador d’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, va reflexionar sobre la transició ecosocial i la crisi climàtica que estem vivint Va defensar una proposta de posar límits a la nostra vida com a forma de viure i de fer pedagogia amb el decreixement, terme socialment no gaire ben vist, però que en realitat decréixer ens hauria de portar a una millor vida.

Inici dels debats assemblearis

Aquesta primera xerrada dóna el tret de sortida als debats que volem encarar en aquest nou procés assembleari. L’objectiu és abordar com podem construir noves utopies des d’una perspectiva emancipadora. Davant la crisi dels vells models ideològics del segle XX, l’aposta que estem fent des de la nostra organització és de desenvolupar què és l’ecosocialisme i les implicacions que tindrà fer-lo realitat en una època d’emergències múltiples: climàtica, sanitària, social, habitacional, de drets i de llibertats. Per tot això, des de JEV volem contribuir a imaginar els futurs possibles que s’obren a partir d’implementar polítiques valentes en el nostre present.