El passat diumenge 26 de setembre va tenir lloc a la seu de Catalunya en Comú la Cursa electoral al Bundestag, acte realutzat per a fer el seguiment de les eleccions federals d’Alemanya, amb diversos experts i la moderació de l’Anna Winkelmann, coordinadora nacional de Joves Ecosocialistes.
Vam contar amb la presència d’Oriol Costa, professor de Relacions Internacionals a la UAB, que obria l’acte remarcan la importància d’aquestes eleccions per l’economia alemanya, les situacions diferencials que hi ha dins la UE, com també les competitivitats i perspectives entre uns i altres. És per això, que partits com l’FPP presenten propostes més controladores per renegociar les normes de la UE, mentre que partits com els Verds, s’orienten per propostes que miren més cap al futur.
Quant a política exterior, parlava del debat que s’ha obert a l’hora de mantenir separats els temes econòmics/comercials de la qüestió COVID-19. Aquí Els Verds veuen més dificultats a l’hora de mantenir els dos temes separats i alhora, garantir una classe de drets humans.
L’Anke Kleff, co-coordinadora de l’Assemblea de Ciutat Vella i activista berlinesa, explicava que actualment hi ha tot un ventall d’oportunitats, que han fet que els alemanys s’il·lusionesin després de molts anys en una eleccions per veure si finalment s’aconseguia un tripartit d’esquerres.
”Són males notícies que el SCP pugui entrar a la coalició perquè tenen un discurs que genera desconfiança amb el Sud; com també és desafortunat que el AfD, el partit neofeixista, es pugui asseure en el mateix edifici que la resta de partits i tingui cabuda en la societat alemanya.” Kleff comentava que els Verds no tindrien el resultat que s’esperaven, i que el partit de Merkel ha tingut molt moviment en aquestes eleccions.
Partint de la mateixa perspectiva, Terry Reintke, eurodiputada alemanya del Grup Verds/ALE al Parlament Europeu, explicava que, tot i obtenir uns resultats més baixos dels que s’esperaven, han estat probablement els millors que mai han tingut en unes eleccions federals alemanyes, “el canvi general de la societat es fa molt visible en aquestes eleccions, i això dóna esperança a un gran canvi” apuntava.
L’eurodiputada d’Unidas Podemos al Grup The Left, Idoia Vilanueva, comentava que la gran coalició no seria una bona notícia per a l’esquerra europea, ja que ens trobem en un moment on és més important mirar quines precisions tindrà la UE i remarcava que “aquestes eleccions no només són importants pel que pugui passar a Alemanya, sinó també per al que pugui passar dins el territori europeu i en la conformació de les relacions internacionals.”
Per tancar l’acte, Ernest Urtasun, eurodiputat de Catalunya en Comú i vicepresident del Grup Verds/ALE al Parlament Europeu, explicava com afectaran les eleccions alemanyes en l’àmbit d’Espanya i Catalunya, exposant que “l’acord programàtic de la coalició que fixin, la política europea i l’orientació de la política econòmica/fiscal serà el més important per a nosaltres. Per això, hem de tenir en compte quin serà el programa europeu del govern alemany i com s’afronta la consolidació dels comptes públics, a quin ritme passarà i com es preveu el debat de les normes fiscals”.
Les eleccions federals d’Alemanya ens fan reflexionar sobre la importància que aquestes tenen no només nacionalment, sinó també en la configuració de noves polítiques internacionals i europees, actives en matèria de justícia climàtica, social i de gènere.