El Consell Nacional aprova la resolució d’Afganistan de Joves Ecosocialistes

El passat diumenge 26 de setembre es va celebrar el Consell Nacional de Joves Ecosocialistes on es va presentar una resolució sobre la retirada de l’exèrcit dels Estats Units de l’Afganistan.

El 15 d’agost d’aquest any, els talibans, àmpliament coneguts per ser un grup terrorista internacional, conquerien Kabul i la resta del país a gran velocitat. Milers de civils van haver de fugir del seu país d’origen i personal diplomàtic, militar i col·laboradors d’estats occidentals van ser evacuats amb excepcionalitat. 

Aquesta conquesta es va produir sense gairebé cap resistència, ja que, en poques setmanes, havien aconseguit controlar tot el territori sense que el govern del president Ghani, recolzat per l’OTAN i els EUA, fossin capaços de fer-hi front. Aquest fet es devia  a la desmoralització de les forces de l’exèrcit afganès, com també per la manca de bons comandaments i la seva, la dependència cap a  l’aviació americana i la corrupció del país.

La victòria dels talibans i la reinstauració de l’Emirat Islàmic a l’Afganistan ha submergit al país en una dictadura autoritària i ultrarreligiosa, que aplica la Sharia i nega la democràcia i els Drets Humans, especialment els de les dones i les nenes.

És per això que des de Joves Ecosocialistes:

  1. Condemnem la violència, assassinats, crims de guerra i les altres atrocitats realitzades pels talibans per tal d’arribar al poder i la posterior instauració d’un règim dictatorial rotundament contrari a la dignitat humana. 
  2. Exigim a la comunitat internacional que realitzi esforços reals per protegir els Drets Humans d’Afganistan de totes les persones i, especialment, els de les dones i nenes, persones LGTBI+ i altres col·lectius i/o minories amenaçats pel règim talibà. 
  3. Exigim als líders polítics occidentals que assumeixin les seves responsabilitats per la situació en la que es troba Afganistan després d’una invasió, guerra, ocupació i retirada que s’han saldat amb més de 200.000 morts, vulneracions flagrants dels Drets Humans i la incapacitat de garantir l’estabilitat i encara menys la democràcia a Afganistan. 
  4. Exigim a la comunitat internacional, i especialment a la Unió Europea i a Espanya, que compleixin les seves obligacions internacionals. Que proporcionin refugi als afganesos i afganeses que fugen del seu país, tal i com estableix l’Estatut de Ginebra de 1951 i el Protocol de 1967. En aquest sentit és essencial crear de vies de segures que els garanteixin una migració amb la màxima protecció dels seus drets. 
  5. Mostrem el nostre suport i solidaritat amb el poble afganès, que després de dècades de guerra, haurà de patir un règim ignominiós i criminal.