Ecofeminisme com alternativa a la crisi sistèmica

El darrer 9 d’abril es va celebrar el tercer acte emmarcat dins el projecte d’Horitzó Ecosocial, ‘Alternatives ecofeministes a la Crisi Sistèmica’, a l’espai del Pati Biblioteca Mercè Rodoreda. Es va comptar amb la participació de la Blanca Bayas, investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització i membre d’Acció Ecofeminista, i la Margi Gual, tinenta d’alcalde de Polítiques Socials, Comunitàries i Diversitat a l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

La Blanca Baras va exposar les causes i les conseqüències de la crisi multidimensional – en l’àmbit climàtic, social, polític i cultural – derivada d’un sistema econòmic, el qual va destacar com profundament injust, el qual prioritza consistentment la riquesa d’una petita part de la població per sobre de la sostenibilitat de la majoria de les vides. A partir d’aquí, va assenyalar els ecofeminismes com a resposta a aquestes dinàmiques destacades.

“Els ecofeminismes són una proposta política, profunda, de canvi d’arrel d’aquest sistema que no ens funciona a les majories i que està impactant en el medi i ens està portant a una crisi multidimensional: climàtica, ecosocial, de cures i en definitiva política”

En aquesta línia, la Blanca Baras va aprofundir en quina és la teoria sosté i defensa els ecofeminismes, els quals es basen generalment a identificar les sinergies entre els moviments ecologistes i feministes i partir de propostes que omplin de dignitat les vides, totes les vides, tot començant amb el necessari reconeixement de les activitats reproductives; les quals, va assenyalar, són insistentment invisibilitzades tot i ser les fonamentals pel sosteniment de la vida.

“La lògica sistèmica del treball, entès com a no només la part productiva sinó també la reproductiva, i també lucra d’aquesta dimensió dels territoris i recursos. El sistema capitalista es pensa que tot això és gratuït i que els recursos són infinits”

Seguidament la Margui Gual va establir quines són les pràctiques que, des d’aquestes perspectives ecofeministes, es poden dur a terme a través del municipalisme per tal d’així donar resposta a les situacions de vulnerabilitat i d’injustícia que patim a la nostra societat.