Comunicat: Fem front a la crisi constitucional, defensem la democràcia

Propostes per solucionar el segrest constitucional i judicial per part del PP

La situació derivada de la resolució del Tribunal Constitucional d’adoptar les mesures cautelars del recurs d’ampara del Partit Popular per suspendre el tràmit parlamentari d’una llei esdevé incomprensible i exposa un precedent perillós pel normal funcionament de la democràcia al nostre país.

A l’espera de la publicació oficial de la Resolució del Tribunal Constitucional, ens ocasionen certs dubtes d’important rellevància en el cas en qüestió:

PSOE i Unides Podem van formular dues recusacions a dos magistrats (amb mandat caducat des de fa 6 mesos): Pedro González-Trevijano i Antonio Narváez. Aquestes recusacions amb la votació dels dos darrers magistrats, de 6 contra 5, han sigut desestimades, malgrat la pràctica constitucional on els magistrats s’abstenen de votar les seves pròpies recusacions, com passa al Poder Judicial segons disposa l’article 219.10º de la Llei Orgànica del Poder Judicial. És notori l’interés propi que tenen en la causa que comporta el recurs d’ampara, degut a que es tracta d’una reforma de la LOTC que preveu el nombrament de dos magistrats nous amb la finalitat de substituir-los.

La suspensió del tràmit parlamentari adoptant les mesures cautelars demanades pel Partit Popular esdevé un precedent doctrinal en el que l’eventual ‘lawfare’ podria incidir a la pròpia activitat parlamentaria executada pel Poder Legislatiu.

La congregació d’aquests fets ens porta a pensar en la intencionalitat política que el Tribunal Constitucional fa del control de la constitucionalitat, principal funció de l’òrgan. 

Malgrat els fets darrerament explicats, cal fer una crida a la calma i al debat seré que les institucions i la ciutadania mereixen. En l’actual crisi econòmica i social derivada de la pujada dels preus, cal concentrar tots els nostres esforços en pal·liar aquesta situació amb mesures ambicioses per protegir a la gent. I cap soroll imposat per la dreta i extrema dreta d’aquest país pot fer que ens desviem d’allò veritablement important de ser al govern: legislar per millorar les condicions de vida de la gent.

La tasca legislativa del Congrès i del Senat també han d’anar encaminada a solventar la causa darrera de la crisis constitucional en la que estem submergits: l’atrinxerament antidemocràtic del PP i dels vocals conservadors del CGPJ. La voluntat de la dreta de d’autoperpetuar-se a les institucions fet cas omís a les disposicions constitucionals, tot negant-se a renovar l’òrgan del govern del Poder Judicial, i, també, del Tribunal Constitucional, crea una gravíssima degradació institcuinal que ens ha portat a la situació actual.

Per tot això, des de Joves Ecosocialistes demanem:

  1. Efectuar les reformes legislatives adients per les vies legals que son pròpies per tal de resoldre la situació que comporta que el ⅓ dels magistrats del Tribunal Constitucional tinguin el mandat caducat.
  2. Legislar els buits legals que han permés que les recusacions no s’amparin a cap disposició normativa, establint un articulat semblant a les causes d’abstenció o recusació dels magistrats expressades a la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).
  3. Posar en marxa les reformes necessàries a la LOPJ per assegurar la inmediata renovació dels vocals del CGPJ sortejant el bloqueig anticonstitucional i antidemocràtic del PP.