Joves Ecosocialistes recolza el model pro drets en un acte sobre treball sexual

El passat divendres 16 de desembre, la sectorial de Feminismes i LGTBI de Joves Ecosocialistes, va organitzar un acte al voltant de la lluita de drets de les treballadores sexuals a la seu de l’Hospitalet En Comú Podem.

Amb motiu del Dia Internacional contra la violència cap a les treballadores sexuals, que es va celebrar el dissabte 17 de desembre, Joves Ecosocialistes va organitzar aquest espai d’escolta i debat per tal de fer una aproximació al model pro drets i la despenalització del treball sexual. L’acte va estar moderat pel militant de Joves Miquel Bibiloni, també responsable d’internacional del sindicat OTRAS i a més va comptar amb la presència de Linda Porn, treballadora sexual i mediadora del Comitè de Suport a les Treballadores Sexuals (CATS), i Candy Chavez, activista trans activista de l’ONG Stop que treballa per la salut sexual.

En l’actualitat del debat sobre la prostitució orbita al voltant de dues postures que configuren els respectius discursos dels moviments autodenominats abolicionista i pro drets. Aquests enfocaments són la base de dues propostes polítiques que busca l’establiment d’un marc legal sobre el comerç sexual. El que van explicar les nostres ponents és que el que hauria d’implicar aquest model és un reconeixement de la relació laboral que permeti l’accés tant a drets laborals generals (baixes, contracte, cotització, etc.) com a altres drets específics que puguin arribar a establir-se per conveni.

Una de les coses que comentava la Linda Porn, és que a aquest país tenim un problema amb la llei migratòria “Gairebé sempre l’objectiu de la gent migrada és guanyar diners per enviar-los al nostre país d’origen, és a dir, als nostres nuclis familiars. I tancar els prostíbuls ens dificulta això, i no se’ns ofereix altra alternativa per culpa de la llei d’estrangeria.”

Candy Chávez va puntualitzar les dificultats per les quals van passar les treballadores sexuals durant la pandèmia: “La covid va mostrar com podem de vulnerables arribar a ser: en un mes de confinament, la majoria de dones trans estàvem prostituint-nos al carrer o amb perill d’abandonar el nostre habitatge. Un model que criminalitzi això ens revulnerabilitza.”

Per aquest motiu, només escoltant a les protagonistes i aprenent nous models podrem continuar conquerint drets per a totes.