Manifest 8M: Feminisme per un nou ordre social

En el Dia Internacional de la Dona Treballadora celebrem les lluites i les victòries aconseguides pel moviment feminista i recordem que encara queda molta feina per fer en la lluita per la igualtat de gènere. Com a organització juvenil d’esquerres, ecologista, feminista i antiracista fem una crida per comprometre’ns a construir una societat més justa i equitativa per a totes. Això ha de passar per desmuntar el patriarcat, que impregna tots els aspectes de les nostres vides i que beneficia i sosté un sistema economicosocial basat en la desigualtat.

La inclusió de totes les dones en la lluita feminista no només és una qüestió de justícia, sinó que també és clau per assolir una societat lliure, on tota la ciutadania pugui exercir els seus drets. Les dones trans*, les dones en condició de racialització, les dones amb diversitats funcionals i les dones LTBI+ pateixen discriminació i violència de gènere de manera especialment greu, i és necessari fer la lluita feminista amb les seves interseccions.

Per assolir una societat justa per a totes les dones, hem de reconèixer i combatre les múltiples formes de discriminació que les travessen, així com les desigualtats estructurals que les afecten. Això implica lluitar contra el racisme, la transfòbia, l’homofòbia, el capacitisme, el classisme i totes les formes de discriminació que poden interseccionar entre elles i amb la discriminació per raó de gènere. Només així serem capaces de construir una societat veritablement inclusiva i justa per a totes les persones, independentment del seu gènere, orientació sexual, raça, capacitat, situació econòmica, etc.

I no podrem fer-ho sense un planeta on viure. Per això, no es pot entendre el moviment feminista sense la seva intersecció amb l’ecologisme. Això implica reconèixer l’impacte que l’explotació del planeta té en les dones, especialment en les que viuen al sud global i aquelles en les que interseccionen altres discriminacions, i buscar solucions que abordin aquestes qüestions de manera integrada i coordinada.

Per tots aquests motius instem a la ciutadania a sumar-se a la manifestació del 8M de les seves localitats, a sortir als carrers i reivindicar què cal garantir els drets de les dones per una societat justa, equitativa i amb futur.