El passat 16 de setembre, la sala Cotxeres de Sants va ser escenari d’un intens debat sobre les polítiques europees. Amb la col·laboració de la Federation of Young European Greens i la Fundació Sentit Comú, es va explorar el potencial transformador de la Unió Europea a través de les jornades d’#EuropaSocial.
El debat va començar amb una discussió sobre la Desigualtat Social, a càrrec de la Verónica Martínez Barbero i el Carlos Corrochano. Martínez va destacar l’impacte del Pilar Europeu de Drets Socials en la recerca d’equitat laboral i redistributiva, mentre que Corrochano va aprofundir sobre els orígens de l’Europa Social des del Tractat de Roma.
L’àmbit de l’antiracisme i política migratòria va ser abordat per la Tesh Sidi i el Lorenzo Gabrielli. Sidi va analitzar el racisme estructural i com aquest intersecta amb altres eixos de dominació. Gabrielli va oferir una visió sobre la gestió actual de la política migratòria a la UE.
La fiscalitat i política econòmica en l’àmbit de la UE va ser un altre dels temes clau, amb intervencions de la Júlia Boada i el Pablo Bustinduy. Boada va definir els trets principals que configuren l’actual Unió Europea, mentre que Bustinduy va remarcar la transformació de la perspectiva de la UE després de la COVID-19.
L’espai va donar pas també a una discussió sobre els feminismes a la UE, amb la participació de la Laura Pérez i l’Anita Fuentes. Pérez va compartir la influència de l’Estratègia Europea de Cures en la política feminista de Barcelona, i Fuentes va aportar sobre la creació i difusió de cultura feminista a Europa.
Finalment, l’esdeveniment va tancar amb les paraules de Mario Rios, representant de la Fundació Sentit Comú, qui va reflexionar sobre els reptes i el futur de la Unió Europea.
Des d’aquest fòrum, reafirmem la importància de debatre i reflexionar conjuntament sobre el futur d’Europa, amb una perspectiva crítica, transformadora i amb el compromís d’assolir una Europa més justa i solidària.
Enllaç a l’esdeveniment: https://www.youtube.com/watch?v=8HUklspObG0