Manifest 25N: Prou violències masclistes, s’ha acabat!

Contra les violències masclistes, ens apleguem per denunciar-les i reivindicar la força de totes les dones, en la seva diversitat, el 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència vers les Dones. Ens sumem a la revolta feminista permanent que busca desmuntar el sistema heteropatriarcal, capitalista, racista i colonial davant les violències masclistes.

Denunciem que aquestes violències es manifesten de diverses maneres, des de la violència física i sexual fins a l’assetjament als àmbits laborals, acadèmics i culturals, incloent la violència digital i la institucional. Posem de manifest que inclouen també les violències climàtiques i ecològiques, que afecten de manera desproporcionada les dones en situació de vulnerabilitat. Totes aquestes formes d’agressió representen una amenaça directa a la llibertat i la vida de les dones.

Celebrem la diversitat de les dones i reivindiquem polítiques que les reconeguin i les incorporin, acceptant les discriminacions múltiples que poden travessar-nos. Som de totes les edats i ens sabem també lesbianes, bisexuals, trans, intersexuals, queer, asexuals i no binàries; amb diversitat funcional, sensorial i intel·lectual; migrades, racialitzades, exiliades i refugiades; de les zones rurals i de les fronteres.

En el context geopolític actual, assenyalem especialment la violència masclista en els conflictes armats, on les dones sovint es converteixen en les víctimes invisibles d’aquesta barbàrie. No podem permetre que aquesta atrocitat persisteixi i hem de treballar per eradicar-la completament. Tampoc hem de tolerar l’ús instrumental del patiment de les dones per justificar el bel·licisme sota falsos discursos d’alliberament, que són en realitat colonialistes i infantilitzadors vers l’agència de les dones.

Mentre els sectors més reaccionaris segueixin expressant obertament el seu menyspreu cap a les dones i el moviment feminista, és imprescindible adquirir drets per a una societat justa i equitativa. Aquest moviment ha de ser transversal, defensant un nou ordre social basat en l’empatia, l’equitat i la llibertat. Unim forces per crear xarxes de suport, per generar un sentiment de comunitat, on totes ens cuidem a totes, on les cures siguin el centre i on no hi tinguin cabuda les dinàmiques patriarcals.

Reclamem canvis en les polítiques públiques i recursos per a tothom, amb protocols adaptats a les diferents formes d’agressió. Exigim que el sistema judicial incorpori la perspectiva de gènere i els drets antidiscriminatoris. És vital garantir els drets de totes les persones i posar el focus en la violència sexual, garantint la defensa del consentiment actiu des de la legislació i promovent una cultura sexual basada en el desig en tots els àmbits.

Exigim la derogació de lleis discriminatòries i una transformació cultural amb formació en perspectiva de gènere, tant a l’àmbit educatiu com judicial i en els mitjans de comunicació. El nostre objectiu és enderrocar el sistema patriarcal, capitalista, racista i colonial per construir una societat lliure de violències masclistes i amb vides dignes per a tothom.

És hora de dir que s’ha acabat, de posar fi a la cultura masclista i actuar fermament per garantir la seguretat, la llibertat i la dignitat de totes les dones.