Debatem sobre seguretat: Un nou model de justícia social és possible?

El dissabte 2 de març, Joves Ecosocialistes va organitzar un acte a Manresa de màxima rellevància per l’espai polític, “Un debat necessari per a l’esquerra: Un nou model de seguretat”, amb l’objectiu de debatre sobre el model de seguretat actual i cercar una resposta a la pregunta de quin model hem de defensar des de l’esquerra.

El moderador de l’acte va ser en Pol Molina, militant de Joves Ecosocialistes de Manresa. Les ponents convidades van ser la Júlia Trias, politòloga especialitzada en Drets Humans i Migracions i Coordinadora del Grup Municipal de Barcelona En Comú, i l’Ivan Montemayor, Doctor en Dret i Ciència Política i membre de Debats pel Demà.

Durant l’acte, es va posar de manifest com i amb quina finalitat operen les dinàmiques mercantils i punitivistes al sistema de seguretat, tot assenyalant com l’estructura del mateix (des de la teòrica prevenció fins a la privació de la llibertat) està dissenyat pel manteniment del sistema capitalista i per mantenir uns interessos polítics i econòmics concrets. En aquest sentit, es va parlar de possibles alternatives i exemples concrets en política comparada, tot indicant que un model de seguretat social transformador, basat en la justícia social i la rehabilitació, no només és possible sinó que és de fet més útils pels interessos de la majoria social.