Lliures i sorores, per ser imparables: llegeix el nostre Manifest del 8M

Lliures i sorores, per ser imparables: llegeix el manifest de Joves Ecosocialistes pel 8M de 2025

En aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des de Joves Ecosocialistes alcem la veu per reivindicar un feminisme transformador, interseccional i revolucionari. Ens unim a la lluita global de les dones i dissidències de gènere que, arreu del món, es mobilitzen contra el sistema cisheteropatriarcal, capitalista, racista i colonial que continua perpetuant desigualtats i violències.

Som una generació que ha nascut en la precarietat i la crisi climàtica, però també som la generació que ha crescut amb la força del moviment feminista al carrer. Vivim en un món on la violència masclista persisteix en totes les seves formes, des de les més visibles fins a les més subtils: la bretxa salarial, el sostre de vidre, la distribució desigual de les cures, la violència obstètrica, el control sobre els nostres cossos, i la mercantilització de les nostres vides.

Les cures continuen sostenint el món

El treball de cures segueix recaient majoritàriament sobre les espatlles de les dones, especialment de les migrades i racialitzades. Aquest treball, tant remunerat com no remunerat, és la base invisible que sosté l’economia capitalista. Denunciem l’explotació de les treballadores de la llar i de les cures, moltes d’elles en situació d’irregularitat administrativa, condemnades a la precarietat per lleis racistes i colonials.

Exigim el reconeixement i la dignificació del treball de cura. La corresponsabilitat no només ha de ser entre homes i dones, sinó que les administracions públiques han d’assumir la seva part de responsabilitat garantint serveis públics de qualitat. Les cures són un dret col·lectiu, no una obligació individual de les dones.

Els nostres cossos, els nostres drets

Denunciem l’ofensiva global contra els drets sexuals i reproductius que estem vivint en els darrers anys. L’ascens de l’extrema dreta i els moviments fonamentalistes amenacen drets que havíem conquerit, com l’avortament lliure i gratuït. A Catalunya i arreu, exigim l’accés real i efectiu a la interrupció voluntària de l’embaràs a la xarxa pública, sense demores, sense jutges ni metges que obstaculitzin, i amb un acompanyament digne. Per això, cal que aquest dret s’inclogui a la Constitució Espanyola i es blindi perquè estigui garantit governi qui governi.

Reivindiquem el dret a viure una sexualitat lliure, consentida i plaent, lluny de les imposicions de l’heteronorma i dels models patriarcals de relació. També exigim una educació afectivosexual amb perspectiva feminista i LGTBIQA+ a tots els centres educatius, per construir relacions lliures de violència.

Feminisme i ecologisme: una sola lluita

La crisi climàtica no és neutral: afecta més greument les persones més vulnerabilitzades, especialment les dones al Sud Global. El model de producció i consum capitalista espolia territoris, contamina l’aigua i l’aire, i destrueix la biodiversitat. Les mateixes lògiques que exploten els cossos de les dones són les que exploten la natura.

Joves Ecosocialistes defensem un canvi de model integral, on la justícia climàtica i la justícia de gènere vagin de la mà. Apostem per una transició ecològica justa que posi la vida al centre, que garanteixi la sobirania alimentària i energètica, i que respecti els límits planetaris.

Unides contra l’extrema dreta i el feixisme

L’ascens de l’extrema dreta a Europa i arreu del món representa una amenaça directa per als drets de les dones, les persones LGTBIQA+ i les persones migrades. Aquests moviments reaccionaris promouen una contrareforma patriarcal que vol retornar les dones a l’espai domèstic i eliminar les polítiques d’igualtat.

Enfront d’aquesta ofensiva, Joves Ecosocialistes reivindiquem la necessitat d’una resposta unitària i combativa. Només des de la sororitat podrem frenar l’avanç del feixisme i construir alternatives basades en la justícia social, la igualtat i la llibertat.

Per un feminisme transformador i revolucionari

El feminisme no és només una lluita per la igualtat formal entre homes i dones. És una proposta revolucionària que qüestiona les bases del sistema capitalista i patriarcal. Per això, el nostre feminisme:

  • És anticapitalista, perquè entén que l’explotació laboral i la precarietat són formes de violència que afecten especialment les dones.
  • És antiracista, perquè reconeix que el racisme institucional i social intersecciona amb el masclisme creant formes específiques d’opressió.
  • És ecologista, perquè defensa un model de vida sostenible i respectuós amb el planeta.
  • Inclou el col·lectiu LGTBIQA+, perquè lluita contra l’heteronorma i defensa la diversitat sexual i de gènere.
  • És intergeneracional, perquè reconeix les lluites de les que ens han precedit i construeix aliances entre generacions.