Joves d’Esquerra Verda assisteix a la taula rodona sobre repressió franquista

Ahir, 1 de març, Joves d’Esquerra Verda va participar a la taula rodona sobre la repressió franquista i el moviment obrer organitzada per l’agruàció local d’Iniciativa a Barcelona. L’acte, que va ser moderat per la coordinadora nacional de l’organització juvenil, Munsa Mompió, va comptar amb les enriquidoresintervencions de Carles Vallejo, Domènec Martínez i Maria Salvo. Tots tres ponents van ser empresonats durant el franquisme per la seva activitat política i sindical, i van explicar tant les seves expriències personals com l’organització en la clandestinitat dels moviments antifranquistes.

Vallejo i Martínez, històrics militants del PSUC i de CCOO, van descriure el moviment obrer durant el franquisme. Salvo, fundadora de les dones del 36, va parlar sobre els 16 anys que va estar empresonada; la històrica lluitadora antifranquista va voler posar èmfasi en els valors de companyonia, amistat i solidaritatsobre els quals les preses s’organitzaven, fins al punt que “no acceptàvem els càstigs individuals, i si havien de castigar algú, exigiem que el càstig fos col·lectiu. Vam crear unes relacions personals tan fortes que ho compartiem tot.” Durant l’acte també es va reivindicar la importància de recuperar i preservar laMemòria Històrica, tasca en què la gent jove, apuntava Martínez, hi té un paper cabdal, i va recordar les paraules de Mompió durant l’homenatge als afusellats al fossar de la Pedrera del passat 12 de febrer, on assegurava que “nosaltres seguirem lluitant perquè el nostre passat segueixi viu, ningú oblidi d’on venim i perpoder tenir el present i el futur que realment ens mereixem”.